POLÍTICA
Política 08/01/2012

Rubalcaba aconsegueix el doble d'avals que Chacón per ser candidat

Tots dos ja tenen les 25 firmes necessàries per optar a la secretaria general del PSOE. L'exvicepresident espanyol n'ha aconseguit prop de 60, i l'exministra una trentena. El comitè federal aprova per unanimitat la ponència marc per al congrés federal del febrer

Ara
3 min
Rubalcaba i Chacón s'enfrontaran, previsiblement, per liderar  el PSOE. A la foto, a la Festa de la Rosa a Gavà.

BarcelonaEls candidats a la secretaria general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón, han aconseguit ja els 25 avals necessaris dels membres del comitè federal socialista per optar a liderar el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exvicepresident espanyol ha obtingut el suport d'una seixantena dels 243 membres del comitè federal, més del doble dels que necessitava. L'exministra de Defensa n'ha aconseguit vora la trentena.

Els suports de Rubalcaba

Rubalcaba ha obtingut el suport del lehendakari Patxi López, i dels exministres Trinidad Jiménez i Ramon Jáuregui. També l'han avalat el secretari general dels socialistes asturians, Javier Fernández, la secretària general dels socialistes càntabres, Lola Gorostiaga, el portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Madrid, Jaime Lissavetzky, i el diputat del PSC Rafael Simancas, entre d'altres. També membres de la federació andalusa, la que tindrà més representants en aquest congrés, com la consellera d'Igualtat del govern de José Antonio Griñán, Micaela Navarro, i la regidora de Huelva Petronila Guerrero.

Els suports de Chacón

Carme Chacón compta amb el suport del secretari general dels socialistes castellanomanxecs, José María Barreda, i dels representants del PSC, amb Pere Navarro al capdavant. L'exsecretari d'Organització del PSC i diputat al Congrés José Zaragoza ha estat l'encarregat de recollir els avals per a Chacón, que compta amb el suport de la seva federació, el PSC, però també amb el de membres de tota la resta de delegacions.

En aquesta fase, apunten aquestes fonts, no es tracta de competir en el nombre d'avals, sinó de superar un tràmit que obre el camí cap al congrés federal, on sí que caldrà el suport del 20% dels delegats.

Alfredo Pérez Rubalcaba també ha aconseguit el suport de membres de gairebé totes les federacions, però no del PSC. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha recordat que la seva formació donarà llibertat de vot als delegats que assisteixin al Congrés Federal que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de febrer a Sevilla, però ha recordat també que ell ja té clara quina és "la seva candidata".

Navarro és precisament un dels membres del comitè federal que aquest diumenge ha signat l'aval per a Chacón. L'exministra de Defensa, però, no ha fet pública la llista completa d'avals, en què també hi consten la diputada del PSC i secretària de la mesa del Congrés, Teresa Cunillera, i el secretari general dels socialistes de Castella-la Manxa, José María Barreda.

Primera fase, superada

La consideració com a "precandidats" permet que tots dos rebin suport organitzatiu del PSOE, que els cedeix espai a la seva seu, a més d'una plana web, i tramita els enviaments de les seves propostes als delegats que els han de votar al Congrés que tindrà lloc del 3 al 5 de febrer.

Chacón i Rubalcaba superen d'aquesta manera la primera fase del procés d'aquestes primàries. Els dos candidats se centren ara en buscar el suport dels delegats. Per ser considerats candidats necessiten reunir, almenys, l'aval del 20% dels 972 membres del PSOE que seran presents al congrés, és a dir, 192 avals cadascun.

El secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias, s'ha mostrat convençut aquest diumenge en finalitzar la reunió que no tindran "cap problema" per superar tampoc aquest segon escull que els obre les portes a l'elecció.

Zapatero demana un debat "exemplar"

També s'ha dirigit a ells el secretari general sortint, José Luis Rodríguez Zapatero, que els ha demanat un debat i un procés de primàries "exemplar" en què facin "autocrítica" però també tinguin en compte els avenços que el partit ha aportat a la societat espanyola

De moment, el secretari general del PSOE d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha evitat decantar-se per un dels dos candidats a secretari general del partit. En declaracions a la seu del PSOE a Madrid, on se celebra el comitè federal, Griñán ha afirmat que manté una "neutralitat activa" en la lluita per dirigir el partit.

L'andalusa serà la federació més nombrosa en el congrés del PSOE i tant Rubalcaba com Chacón han fet picades d'ullet als socialistes andalusos. Per la seva banda, Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha proposat que, en el futur, qui empitjori el resultat del partit en uns comicis "se'n vagi a casa seva".

Arrenca la precampanya

L'exministra de Defensa Carme Chacón va presentar dissabte oficialment la seva candidatura socialista. Des de la població natal del seu pare, Olula del Río, va alertar dels perills de l'immobilisme. Chacón també va defensar un partit que digui el mateix a tot Espanya respectant els "accents" territorials. La candidata va eludir citar el federalisme.

Paral·lelament, l'altre candidat en la cursa per al lideratge del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va demanar des de Valladolid un canvi, però mantenint l'unitat.

stats