Política 24/09/2011

Rubalcaba adverteix que ni ETA s'ha acabat ni es pot dir que no hagi passat res

El candidat socialista defensa que "els palestins tenen dret a un estat, estem amb ells, no és només un dret, també és una forma idònia per avançar al procés de pau" que els permetrà negociar amb "simetria" amb Israel. Defensa que a partir d'ara els països més forts no seran els que més tenen sinó els que més sàpiguen

Miquel Codolar
2 min

MadridEl candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha indicat que l'adhesió del col·lectiu de presos d'ETA a l'acord de Gernika és una "bona notícia" i una "cosa inèdita, important, hi ha hagut un pas endavant d'un sector que fins ara no s'havia donat". Ha interpretat aquest fet com "un pas cap al final" i ha indicat que "avui estem més a prop del final que ahir" d'ETA. Ha criticat, però, que alguns diguin que "ja està" o que "no ha passat res" perquè no és una cosa ni l'altra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant un col·loqui amb Javier Solana per cloure el fòrum sobre la situació internacional a la seu socialista, Rubalcaba també ha parlat del terrorisme internacional i ha assegurat que "el fanatisme no té res a veure amb la religió de l'Islam" i s'ha mostrat obert a "parlar amb l'islamisme moderat". Pel que fa a Turquia, Solana ha defensat que "objectivament en la política internacional és més important que Europa".

Pel que fa a la petició d'independència de Palestina Rubalcaba ha destacat que "ho hem volgut sempre" i ha afegit que "els palestins tenen dret a un estat, estem amb ells, no és només un dret, també és una forma idònia per avançar al procés de pau". Ha defensat que d'aquesta manera hi haurà "una simetria entre els negociadors", perquè "de dos estats negociant només en poden sortir beneficis". Ha indicat que el conflicte entre Israel i Palestina és "el càncer primari" del conflicte a la zona.

Rubalcaba: "A partir d'ara els països més forts no seran els que més tenen sinó els que més sàpiguen"

Solana ha fet una crida a l'optimisme dins la situació actual. Ha defensat "el lideratge de cadascú, l'individual més que el col·lectiu". Ha dit que "cal ser enormement creatius, canviar el xip i ser creatius". Ha citat Einstein per dir que "en èpoques de crisi és més important la creativitat que el coneixement, apliquem-ho". Rubalcaba li ha contestat que "cal ser optimista reconeixent que estem en un moment difícil perquè si alguna cosa hi ha a Espanya i Europa és l'incertesa" mentre que abans es parlava de "vulnerabilitat". Ha afegit que "estem més segurs que mai, però la inseguretat subjectiva no ho percep".

Ha manifestat que "la gent té por al futur, i per al pensament progressista això és molt complicat perquè sempre hem treballat amb el temps perquè el futur sigui millor". Ha exposat que "la matèria prima de la nova revolució és el coneixement", i per això cal llançar un missatge d'optimisme perquè a partir d'ara els països més forts no seran els que més tenen sinó els que més sàpiguen. "Estem en una oportunitat d'or", ha conclòs.

stats