Política 10/09/2012

Rubalcaba proposa gravar més els rics per evitar el rescat

J.r.
2 min

MADRIDEl PSOE està disposat a passar a l'atac i demostrar que hi ha alternativa a la política del govern del PP. El secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar ahir que presentarà una gran reforma fiscal que eviti el temut rescat europeu. L'objectiu és que paguin més "els que més tenen, els que més guanyen i els que més hereten".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba va dirigir-se per primera vegada al comitè federal del PSOE des que va ser escollit al congrés de Sevilla. La reunió, que va durar matí i tarda, va ser completament a porta tancada per decisió seva (amb Rodríguez Zapatero la intervenció del secretari general era oberta). La pretensió era que tothom pogués expressar el seu punt de vista, conscient del malestar que hi ha en una part de la militància per l'actitud massa tova cap a Mariano Rajoy. Com ja havia anunciat, ahir es va certificar el punt i a part a aquesta etapa de condescendència: ara comença una nova oposició més dura. Rubalcaba va denunciar que la dreta espanyola és "antisocial i incompetent", en un intent de girar full al discurs que culpabilitza l'herència rebuda de la situació actual.

Tot i això, en un equilibri per no espantar els sectors més centristes del seu electorat -i atreure votants populars desencantats- el PSOE manté que és el PP qui no ha volgut acords, qui no ha acceptat la mà estesa. La nova etapa estarà marcada per la presentació d'uns pressupostos alternatius, amb el focus al creixement; per una llei de viabilitat social que eviti les diferències entre comunitats, i una profunda reforma fiscal. Rubalcaba va avançar que proposarà, entre altres aspectes, modificar l'impost de societats fixant un mínim perquè les grans corporacions "acaben pagant molt poc"; introduir fiscalitzat verda; revisar les deduccions a l'IRPF dels plans de pensions i assegurances i introduir un mínim estatal a donacions i successions.

El líder socialista va minimitzar les tensions internes i va assegurar que havia rebut un aval "amplíssim". La proposta del crític Tomás Gómez per demanar un referèndum sobre les retallades va caure en sac trencat.

stats