Política 26/06/2017

Rufián: "El que ha passat avui amb Bárcenas ja ho vam veure a 'El Padrino II'"

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés reclama ara al PSOE que deixi de vetar la compareixença de Villarejo i Rubalcaba

Aleix Moldes
2 min
Gabriel Rufián, a la sala de premsa d'ERC

BarcelonaLuis Bárcenas ha preferit no declarar aquest dilluns al Congrés en la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP, una situació que no ha sorprès ERC, que s'esperava una sortida com aquesta. "Ens ho esperàvem: ja hem vist 'El Padrino II'", ha apuntat el portaveu adjunt dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, que ha comparegut en roda de premsa a Barcelona. Segons Rufián, la situació de Bárcenas i el PP és similar a la de Frank Pentangeli, un dels mafiosos que treballava per a la família Corleone a la trilogia escrita per Mario Puzo i que Francis Ford Coppola va portar al cinema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Frank Pentangelli estava disposat a testificar contra els Corleone, però el dia del judici va arribar Michael Corleone acompanyat del germà de Pentangeli i ell va tenir un atac de desmemòria", ha recordat. Una situació amb moltes similituds, segons el portaveu republicà, amb la de Bárcenas. "Per què era tan valent fa dos anys davant d'un jutge i ara no diu res?", s'ha preguntat.

Rufián ha insinuat, doncs, que Bárcenas i el PP haurien pactat a canvi de no fer-se mal mútuament (els exministres del PP que han desfilat pels tribunals apunten ara a l'extresorer del partit Álvaro Lapuerta). Un pacte que, en el cas de les "clavegueres de l'Estat" amplia a PP, PSOE i Cs. Rufián ha celebrat que el programa 'Salvados' entrevistés aquest diumenge al comissari José Manuel Villarejo i ha agraït al presentador Jordi Évole que li fes les preguntes que els diputats del Congrés encara no li han pogut fer.

El portaveu adjunt d'Esquerra ha tornat a criticar el "veto" que mantenen sobre la compareixença de Villarejo a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya i ha reclamat al PSOE que canviï d'actitud. "Gràcies a 'Salvados', la ciutadania ha pogut saber el que PP, PSOE i Cs han intentat que no sàpiguen des de fa quatre mesos", ha subratllat. Rufián s'ha centrat a demanar als socialistes que aixequin el veto sobre Villarejo, sobre l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba i el comissari de la policia Marcelino Martín-Blas. "Que el PP el mantingui és dramàticament comprensible. Que ho faci Cs, com a marca blanca del PP, també. Però que ho faci el PSOE... potser té a veure amb el fet que Villarejo va treballar per a onze ministres de l'Interior", ha insinuat.

Rufián ha denunciat que els socialistes van fer "xantatge" a ERC en demanar-li que deixés de demanar aquestes compareixences i, a canvi, el PSOE no vetaria ni Eugenio Pino ni José Ángel Fuentes Gago, dos comissaris de la policia espanyola vinculats també a les anomenades "clavegueres de l'Estat". Finalment, Gago i Pino compareixeran aquest dijous al Congrés, però, de moment, ni Villarejo ni Rubalcaba ni Martín-Blas hauran d'explicar-se a les corts espanyoles. ERC no descarta torna a demanar que compareguin.

stats