Política 11/07/2017

Rull: "Colau hauria d'anar a la prestatgeria, buscar els seus propis relats i tornar-los a fer valer"

El conseller de Territori i Sostenibilitat està convençut que la gent del 'no' anirà a votar al referèndum "amb més intensitat del que preveia l'Estat"

Acn
3 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, demana als comuns que apostin decididament pel referèndum i que el considerin vinculant, més enllà d'una mobilització. En una entrevista a l'ACN publicada aquest dimarts, Rull interpel·la l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i diu que "hauria d'anar a la prestatgeria, buscar els seus propis relats i tornar-los a fer valer". "No demanem res més que que Colau defensi allò que deia fa un, dos o tres anys", afegeix, i apel·la a la defensa que l'alcaldessa sempre ha fet de la necessitat d'un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el conseller qualifica d'"incomprensible" i "inexplicable" que Catalunya en Comú defensi que l'1-O serà una mobilització i no una votació vinculant. "Els qui s'havien presentat al món com els més compromesos amb el referèndum ara són els que posen dubtes sobre els seus elements formals", constata, i apunta que els comuns "poden posar excuses o formar part del procés i part de la solució".

El titular de Territori i Sostenibilitat assevera que té la sensació que, "per mantenir el poder, els comuns han passat a l'ortodòxia de l''statu quo'", i conclou que l'espai que lideren Colau i Xavier Domènech ha de decidir si està "al costat de les urnes", de la gent del 'sí' i del 'no', o bé si està de part dels "impediments del PP i les excuses dels socialistes". Rull considera que la "principal prioritat" de Colau són les properes eleccions municipals, previstes per al 2019, "i no la possibilitat de donar la veu al poble", tot i que l'alcaldessa ha garantit que "Barcelona posarà totes les facilitats" per a l'1 d'octubre.

"No hi ha punt de retorn"

Quan es compleix un any del naixement del PDECat, Rull insisteix que el Govern no "facilitarà res" a l'Estat perquè abati el Procés, i reitera que s'utilitzaran les millors vies perquè la gent "voti amb garanties". "Hem decidit decidir i no hi ha punt de retorn", sentencia el conseller, que opina que tant la gent del 'sí' com els del 'no' s'estan "fent seves" les urnes de l'1-O. "Aquesta és la clau de l'èxit", continua. De fet, es mostra convençut que l'1-O la gent del 'no' anirà a votar "amb més intensitat del que preveia l'Estat",

Preguntat sobre si la signatura de la compra d'urnes i la convocatòria del referèndum les podrien firmar la totalitat del Govern, per emparar el president, Carles Puigdemont, Rull reafirma que ningú no ha de dubtar que es triarà "el millor instrument i recorregut" per fer possible el referèndum. Així mateix, el conseller assegura que l'1-O hi haurà les urnes, el cens, els punts de votació i les garanties democràtiques perquè la gent decideixi el futur del país.

Rull no s'està de remacar que tots els consellers, tant els del PDECat com els d'ERC, són "conscients" del moment que afronten, de per què van ser votats i què els toca fer de cara al futur. "Sabíem per què ens havien escollit i quina era la missió encarregada pels ciutadans, ho teníem molt clar i ho continuem tenint molt clar", reafirma, una setmana després que Puigdemont destituís el conseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget pels seus dubtes amb el referèndum. Rull avisa que aquesta és una situació superada, si bé l'ARA ha avançat que Puigdemont estudia nomenar un 'conseller del referèndum' que s'encarregui de l'operativa de la votació. En una entrevista aquest mateix dimarts a TV3, Rull ha dit que no li "consta" que aquest conseller sigui ell.

stats