Política 26/02/2015

Rull sobre la sentència del TC: "L'estat espanyol està expulsant Catalunya sistemàticament"

El coordinador de CDC obre la porta a recuperar la llista unitària per a les eleccions al Congrés "si el 27-S surt bé" per als independentistes

Acn
2 min
El secretari d'organització de CDC, Josep Rull ( en una imatge d'arxiu), és el responsable de la campanya per la Hisenda pròpia.

BarcelonaEl coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, ha carregat aquest dijous, en una entrevista a La Xarxa, contra la darrera sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el decret de la consulta del 9-N i declara inconstitucional part de la llei de consultes. "L'estat espanyol està tancant sistemàticament totes les opcions intermèdies. En un estat normal la via del referèndum és la més pertinent, però ells han decidit excloure'ns de la idea de construir un espai democràtic mínimament comú. L'estat espanyol sistemàticament està expulsant Catalunya", ha valorat, tot afegint que la darrera és "l'enèsima sentència que ens torna a expulsar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de la sentència del TC, el coordinador de CDC ha parlat també de les properes eleccions al Parlament del 27 de setembre i de les repercussions que podria tenir el resultat d'aquell dia. En aquest sentit, i conscient que la idea d'Artur Mas de crear una llista unitària i conjunta per a aquests comicis no va poder arribar a tancar-se però "era un bon instrument", Rull ha obert la porta a recuperar aquesta fórmula per a altres eleccions.

I és que, segons el convergent, que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, repetís de cap de llista al Congrés tenia "molt sentit" en una lògica "d'una Catalunya autonòmica", però si el 27-S "les coses surten bé i guanya la independència", els plantejaments de cara als comicis espanyols "podrien ser diferents". "Hem de veure com ho enfoquem. No hi ha res tancat, perquè no és el mateix si les forces sobiranistes tenim majoria absoluta o no el 27-S", ha dit Rull, tot afegint: "Duran ha de veure ell què vol fer. Si el 27-S surt bé, les eleccions espanyoles es poden plantejar radicalment diferents, fins i tot amb l'instrument amb el que ens presentem i si ens presentem sols o no".

Pel que fa a les negociacions sobre el full de ruta que s'hauria de pactar entre les formacions sobiranistes, Rull no ha volgut fer massa comentaris, però s'ha mostrat optimista. "Les coses van bé, anem ben orientats i l'èxit és la discreció. Havíem avançat molt, algú va voler explicar que ens reuníem i torpedinar tot allò, i vam decidir aturar el que estàvem fent. Però que ningú no pateixi, que ens posarem d'acord i pactarem un full de ruta", ha sentenciat.

Dins d'aquestes negociacions hi ha inclosos els passos a seguir després d'una hipotètica victòria de l'independentisme en les eleccions del 27 de setembre. En aquest sentit, Rull ha comentat que una de les coses que s'haurien de fer és "instar l'Estat a seure a negociar, i si no vol seure a negociar el mandat democràtic del plebiscit del dia 27 de setembre, haurem de demanar a institucions internacionals i a altres estats que ajudin a que seguin".

Abans del 27-S, però, hi ha les eleccions municipals, que Rull no s'ha atrevit a qualificar de primera volta de les catalanes però sí ha volgut qualificar de "molt importants" per als comicis al Parlament. "Hi ha els dos elements. Una part molt important dels ciutadans valorarà la gestió dels alcaldes, però a ningú se li escapa que si tenim les forces sobiranistes un bon resultat ajudarà al 27-S", ha dit. I és que el convergent ha demanat que els catalans es plantegin si volen "alcaldes que es comprometin" amb el procés o que es quedin al marge.

stats