Política 05/06/2015

Guanyem Badalona demana a Albiol que "cessi en la rebequeria infantil" i faci el traspàs

La futura alcaldessa, Dolors Sabater, demana al govern del PP que no faci "deixadesa de les seves funcions" i que no firmi cap contracte sense el seu coneixement

Laia Vicens
3 min
La cap de llista de Guanyem Badalona i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, avui en una roda de premsa davant de l'Ajuntament / ACN

BadalonaLa líder de Guanyem Badalona en Comú i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha emplaçat aquest divendres l'actual alcalde en funcions, Xavier García Albiol, a "cessar l'actitud de rebequeria infantil" i convocar "immediatament" una taula de traspàs "transparent" de poders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa amb una gran expectació mediàtica, Sabater ha apel·lat al "sentit de la responsabilitat" d'Albiol, a qui ha demanat que "deixi de dir que som un pacte de perdedors" i "assumeixi" que qui guanya les eleccions és qui aconsegueix "una majoria de govern". Ho ha dit l'endemà que s'anunciés l'acord entre la coalició que aglutina la CUP, Procés Constituent, Podem i altres col·lectius, ERC, PSC i ICV-EUiA per investir alcaldessa Dolors Sabater.

A més, Sabater ha fet dos tocs d'alerta al govern d'Albiol. Segons ha dit, tenen constància que hi ha membres de l'equip del PP a l'Ajuntament que han comès "absentisme laboral" després del 24-M, de manera que ha exigit que "no facin deixadesa de les seves funcions" al govern municipal. Així, també ha demanat que no signin "pròrrogues de contractes de serveis" sense abans avisar-los. Guanyem Badalona en Comú té la intenció de "remunicipalitzar" alguns dels serveis bàsics.

Ara bé, encara que s'hagi assolit aquest pacte d'esquerres per garantir la investidura de Sabater, Guanyem Badalona en Comú –segona força amb 5 regidors, cinc menys que el PP– es reunirà també amb CiU i Ciutadans per fer més ampli el suport. En aquest sentit, han recordat que CiU, juntament amb Guanyem i ERC, va firmar un compromís impulsat per l'ANC en què es comprometia a donar suport a la llista independentista més votada.

Segons han explicat, aquestes converses seguiran en paral·lel les reunions amb els partits d'esquerres per abordar ara la composició del govern municipal. Tot indica que ICV-EUiA i ERC en formaran part, però queda per saber si les diferències sobre el procés sobiranista seran un impediment per sumar-hi també el PSC. "Allò que ens diferencia és allò que ens enriqueix", s'ha limitat a dir Laia Sabater, número tres de la llista.

ERC demana a CiU que votin la investidura de Dolors Sabater

El cap de llista d'ERC a Badalona, Oriol Lladó, es reuneix aquesta tarda amb representants de CiU per demanar-los el seu suport a la investidura de Dolors Sabater, segons ha avançat l'ACN. Lladó, com la resta de portaveus dels partits d'esquerres a Badalona, assegura que encara és aviat per anunciar acords de govern més enllà de l'acord d'investidura, però sí que reconeix que "ERC es veu com a part de la solució". També augura l'entrada d'ICV-EUiA, mentre que es mostra més caut amb el paper del PSC: "Veurem si fem un govern a 10 o a 14", ha dit.

Oriol Lladó també ha reconegut complexos dos punts de la negociació dels quals s'ha parlat en els darrers dies i que els partits hauran d'afrontar la setmana entrant: el debat nacional i les retribucions dels regidors. Pel que fa al suport al sobiranisme, Lladó insisteix que "per a ERC és important" i espera poder encaixar-ho en el pacte de govern. Pel que fa a la política d'austeritat en els salaris dels càrrecs electes, el cap de llista d'ERC recorda que els republicans tenen un codi ètic "des del 1994", que aposten per la reducció "important" de sous però rebutgen fixar una xifra com ho ha fet ja Guanyem Badalona, perquè opinen que l'acord ha d'incloure més variables, com les assignacions als grups o les dietes.

stats