Política 11/03/2016

Rajoy esperarà que Sánchez hagi "reflexionat" sobre la investidura frustrada per parlar-hi

Sáenz de Santamaría confirma que demanarà que no s'aixequi la suspensió de la conselleria d'Exteriors per part del TC

Ferran Casas
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridMariano Rajoy no pensa trucar a Pedro Sánchez fins que al líder del PSOE li baixin els fums. Així ho ha donat a entendre la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. "Caldrà reflexionar uns dies, asserenar-se i després parlar. El PSOE haurà d'assumir que la investidura va punxar, que el debat va ser el que va ser i que pactar amb Podem és pitjor per al país i l'economia", ha afirmat. "Estem ja acostumats a les negatives de Sánchez, però si és per tenir un govern val la pena seguir provant-ho", ha indicat en relació a les negatives del líder del PSOE a una gran coalició que inclogui almenys el PP i el PSOE. "No direm quan, perquè ell serà el primer a saber-ho, però trucarem a Sánchez", ha afirmat la vicepresidenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També en relació a les negociacions sobre la formació del nou govern, la vicepresidenta ha afirmat que "el PP necessita el PSOE per governar de la mateixa forma que ho fan molts altres països", i per a això, ha dit en relació a la interlocució, "calen reunions d'alt nivell i no de comissions tècniques". El "seriós", segons ella, és "comptar amb la força més votada".

La vicepresidenta també s'ha referit a la polèmica sobre si el govern central ha de comparèixer o no al Congrés mentre està en funcions. Ha recordat que les funcions executives són limitades i que no seria correcte anar al Congrés nou a donar explicacions sobre la tasca d'un govern que és el de l'anterior legislatura. Per desarmar el PSOE ha brandat un informe del Parlament andalús que avalava que l'executiu de Susana Díaz no ho fes quan estava en la mateixa situació.

La carpeta catalana

A Sáenz de Santamaría li han preguntat per Catalunya. En relació a això ha afirmat que el president Carles Puigdemont encara no s'ha posat en contacte amb Rajoy, que segons la Moncloa ho espera i no tindrà inconvenient a rebre'l. El mandatari català no vol, però, reunir-se amb un president en funcions. Puigdemont no ha trucat però sí que ho ha fet el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, que ha contactat amb Luis de Guindoss'hi va reunir dimarts– i Cristóbal Montoro per la seva situació econòmica. "Els donarem suport davant la dificultat si respecten la llei", ha reiterat.

Una altra cosa és el que passi amb l'acció exterior catalana. La vicepresidenta no ha secundat les insinuacions d'incompliment de les interlocutòries del TC per part del Govern que ha fet el ministre José Manuel García-Margallo però ha explicat que després de l'acord de suspensió s'està en fase d'al·legacions. "Demanarem que segueixi la suspensió i aportarem documentació", ha explicat.

stats