Política 15/09/2014

Pedro Sánchez: "El gran problema a Catalunya és la desigualtat"

El secretari general del PSOE reclama "sensatesa a Mas i valentia a Rajoy", a qui titlla de ser un polític del segle XX

Ara
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha aprofitat el debat a Escòcia –a pocs dies del referèndum sobre el seu futur polític– per intentar buscar un nou enfocament al debat català. Segons ha dit, en els dos casos el problema de fons que cal resoldre és la "desigualtat". Una situació a la qual, a parer seu, només s'hi pot fer front "junts", perquè és compartida pels catalans i la resta de ciutadans de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, el líder socialista ha afirmat que la pobresa a Catalunya s'ha incrementat un 48% durant els últims cinc anys.

Sense entrar a valorar directament la Diada de l'Onze de Setembre, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que tingui "sensatesa" i no traspassi la línia vermella que suposaria no fer cas al Tribunal Constitucional i treure les urnes al carrer el 9 de novembre. Al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha dibuixat com un polític més propi del segle XX que d'aquest, li ha reclamat "valentia" per reformar la Constitució i adaptar-la a les necessitats actuals.

"El federalisme és ordenar i abaratir l'Estat", ha afirmat, en defensa de la seva proposta per fer avançar Espanya cap a un estat federal. Entre altres coses vol que de la carta magna se'n suprimeixin elements del passat com la possibilitat d'aplicar la pena de mort en casos excepcionals i, en canvi, es reconeguin els nous drets de ciutadania com els que fan referència els matrimonis entre persones del mateix sexe.

Crítica a Podem

Sánchez ha tornat a ser molt crític amb Podem –sense citar explícitament la formació de Pablo Iglesias– a qui acusa de "posar en risc l'estat del benestar" amb les seves propostes, que engloba sota el paraigua del "populisme". Com a exemple, ha reiterat que no pagar el deute de l'Estat faria trontollar, l'endemà, l'escola i la sanitat públiques.

El líder del PSOE ja va ser molt dur amb aquest nou partit durant el Comitè Federal de dissabte, un fet que no va agradar gens a una part del partit, per exemple, als militants d'Esquerra Socialista. Aquest dilluns, Sánchez ha acceptat les crítiques internes i ha recordat que el seu és un partit "plural". Ha esquivat, això sí, tancar la porta a qualsevol entesa postelectoral amb Podem. "Sortim a guanyar el partit", ha dit, amb un projecte "d'esquerres que miri al centre".

stats