Política 21/01/2016

Rajoy se sent "amb totes les forces" per afrontar la investidura

El líder del PP intenta punxar el globus d'una hipotètica renúncia o que propiciaria que Sánchez passés davant

Ferran Casas
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa / ARA

MadridMariano Rajoy és un home previsible. No vol coses rares ni sorpreses. Per això pretén que, com a guanyador de les eleccions del 20-D, la seva candidatura se sotmeti al debat d'investidura i sigui la primera de fer-ho. Així ho ha anunciat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que ha indicat aquest dijous que divendres, a l'audiència al Palau de la Zarzuela, traslladarà a Felip de Borbó la seva "ferma voluntat" d'intentar formar un govern "d'ampli acord". Ara toca, segons ell, fer "de la necessitat virtut" i provar-ho malgrat que Rajoy i el PP són lluny de la majoria absoluta i només tenen a l'abast el suport d'alguns dels seus socis electorals regionalistes, com el Fòrum Astúries o la Unió del Poble Navarrès. Segons el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que s'hi ha reunit aquest dijous, el rei proposarà de candidat a Rajoy. El propi Rajoy ha volgut aclarir les coses quan, aquest dijous al vespre, ha improvisat unes declaracions als periodistes explicant que se sent "amb totes les forces" per presentar la seva candidatura i ha reiterat les bondats de la seva proposta de govern a tres amb PP, PSOE i C's perquè, ha dit, pot donar lloc a "reformes que durin molts anys". Ha lamentat que Sánchez no vulgui parlar amb ell, li ha demanat "relaxar-se" i ser "sensat" per no proposar governs multipartits i inestables.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les darreres hores havien aflorat diverses especulacions i rumors sobre escenaris alternatius davant les dificultats de Rajoy per trobar suports per ser investit en un debat que s'hauria de celebrar la setmana que ve o al primera de febrer. A partir del primer debat d'investidura (si el candidat que s'hi sotmet no obté la majoria absoluta en primera volta ho pot intentar per majoria simple 48 hores després) comença un compte enrere de dos mesos per trobar president. Si cap candidat proposat pel rei prospera es convoquen de nou eleccions, que serien a finals de maig o principis de juny. Dirigents del PP havien filtrat en les darreres hores la seva preocupació per la inacció de Rajoy, que fa dies que lamenta que Pedro Sánchez i el PSOE no hi vulguin negociar. Fins i tot hi havia qui, amb el gest d'Artur Mas a la retina, alimentava la possibilitat d'un pas al costat de l'actual president per facilitar que qualsevol altre candidat del PP fos investit. Altres veus havien especulat amb la possibilitat que el rei després de la ronda de contactes que acaba divendres amb Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i Rajoy no proposés cap candidat i instés els partits a seguir negociant per convocar en uns dies una segona ronda amb els grups.

Res d'això passarà d'acord amb les declaracions d'Hernando sobre la determinació de Rajoy de demanar al rei que el proposi com a candidat. De fet, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, molt proper al cap de l'executiu, ha explicat que ja prepara materials per al debat d'investidura a Rajoy. Altres, però, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, han alimentat la brama que el PP deixi passar primer Sánchez i que Rajoy proposi al rei que sigui el líder del PSOE el primer de sotmetre's al debat d'investidura. Diverses fonts del PP apunten que, d'aquesta manera, i quan Sánchez encara no ha començat a negociar res amb Podem (tot i que alguns dels seus socis com ara Compromís i les Marees estan disposats a investir-lo), quedés palesa la debilitat del PSOE i les dificultats d'una entesa amb l'esquerra alternativa.

El líder del PSOE ha indicat avui que ell estaria disposat a sotmetre's a la investidura si el rei l'hi demana tot i que entén que és a Rajoy a qui li toca provar-ho primer com a guanyador dels comicis del 20-D. La direcció del PSOE sí que ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador en el sentit que mantindrà informats els barons territorials quan comenci a negociar amb Podem i C's la investidura.

stats