Política 16/12/2016

Amics del País, una entitat presidida per Miquel Roca, aposta pel diàleg "sense renunciar a res"

La Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (Sebap) creu que seguir la via de la "desobediència" pot portar a afeblir el procés

Marta Mollfulleda
2 min
Membres de la junta de la SEBAP

BarcelonaLa Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (Sebap), l'entitat presidida per Miquel Roca i Junyent, assegura que un dels problemes principals que ha tingut aquest 2016 el país ha estat la qüestió territorial. En aquest sentit, Miquel Roca ha convidat l'Estat i la Generalitat a resoldre el problema mitjançant el diàleg. "El diàleg no obliga a renunciar a les posicions pròpies, però sí a reconèixer i respectar les de l'altra part". Perquè aquest diàleg sigui creïble, Miquel Roca ha advertit que ha d'anar acompanyat de fets. A més a més, ha matisat que el fet de dialogar no comporta haver de renunciar a res però sí que ha de comportar una voluntat de diàleg per les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entitat ha presentat aquest divendres a la tarda el seu informe anual, on fa una valoració de l'evolució del país durant el 2016. Roca i Junyent ha avisat que seguir la via de la "desobediència" pot comportar "molts riscos" i ha advertit que si s'acaba identificant el "catalanisme sobiranista" amb la "desobediència", l'hegemonia que ara té el procés es pot veure afeblida.

En l'informe, l'entitat no ha parlat del referèndum d'autodeterminació, però sí que ho ha fet durant la roda de premsa. Tot i que no s'han mostrat ni a favor ni en contra de la celebració de la consulta, la Sebap ha parlat d'"acord" i del fet que dins d'aquest d'aquest acord "no hi ha límit" i, per tant, s'ha mostrat partidària que durant el diàleg "s'asseguin i en parlin".

Sobre la declaració davant del TSJC de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Roca ha afirmat que "la judicialització no soluciona els problemes polítics". Preguntat per si la societat civil ha de prendre protagonisme i fer un pas endavant per forçar el desbloqueig de la relació entre Catalunya i Espanya, el president de la Sebap ha assegurat que "la societat civil no pot substituir el paper determinant que correspon a les institucions". L'acció que ha de portar a aquest desbloqueig "correspon als poders polítics i institucionals perquè és una acció de molta responsabilitat", i ha valorat molt positivament que la societat aposti pel diàleg.

stats