Política 12/04/2012

El PP veta al Congrés la candidatura d'ERC per a la Comissió de Secrets Oficials

Tardà ha rebut el suport del PSOE, CiU, el PNB i IU-ICV. Els populars ja van impedir la candidatura de Bosch a finals de febrer

Joan Faus
2 min

MadridEl PP ha vetat avui al ple del Congrés l'elecció del diputat d'ERC Joan Tardà per ocupar un lloc en l'anomenada Comissió de Secrets Oficials com a representant del grup mixt. Dels 311 vots emesos, 167 han estat en blanc, 139 a favor de Tardà i tres nuls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha rebut el suport del PSOE, CiU, el PNB i IU-ICV en una votació que s'ha fet amb paperetes –en què es podia escriure el nom del candidat o deixar-la en blanc– dipositades en una urna. Un mètode inusual al Congrés que ha donat lloc a una escena força curiosa: els diputats fent fila per votar i, després, els membres de la mesa de la cambra baixa comptant cada papereta.

En el seu discurs, Tardà ha criticat el PP per no deixar el seu “intent de criminalitzar l'independentisme” i vetar-lo perquè suposa un “projecte diferent”.

Els diputats Josu Erkoreka, del PNB; Cayo Lara, d'IU, Pere Macias, de CiU, i Eduardo Madina, del PSOE, han donat suport a la candidatura de Tardà en uns breus discursos al ple.

Lara ha dit que el veto “qüestiona” la Constitució, mentre que Macias ha dit que el veto és un “greu error” i ha subratllat la importància històrica d'ERC, recordant que va tenir un ministre i va ser el tercer partit més votat a Catalunya.

Per la seva banda, el diputat del PP Rafael Hernando ha explicat els motius del rebuig a la candidatura de Tardà. “No hi ha veto, sinó la llibertat d'escollir. No jutgem la història d'ERC ni la seva legitimitat”, ha dit, abans d'acusar el diputat català d'actuar amb un “narcisisme victimista” i de justificar el rebuig del PP pel fet que Tardà “no representa la pluralitat” del grup mixt.

En el ple del passat 23 de febrer, el PP ja va impedir que prosperés la candidatura del seu cap de files, el portaveu parlamentari d'ERC, Alfred Bosch.

stats