Política 02/05/2012

El president del Parlament Europeu adverteix que per primera vegada la UE pot fracassar

Martin Schulz creu que Europa està en una "cruïlla" a causa de la crisi econòmica i aposta per reforçar la unió

Pere Martí
1 min

BarcelonaEl president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz, ha advertit que Europa es troba en una cruïlla i que per primera vegada pot fracassar com a projecte col·lectiu i es pot desvertebrar. Davant un auditori selecte, encapçalat pels dos expresidents de la Generalitat socialistes, Pasqual Maragall i José Montilla, ha advocat per un canvi de polítiques que, mantenint la disciplina pressupostària, aposti de manera més decidida pel creixement econòmic i la creació d'ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la seva condició d'alemany, no ha estalviat crítiques a les polítiques que impulsen Merkel i Sarkozy i ha demanat un "canvi de rumb" per tal que la política torni a imposar-se als mercats. També ha lamentat el paper dels estats, que quan hi ha un èxit en política europea se l'atribueixen i, en canvi, quan les coses no van bé culpen Europa. Aquesta és una manera de procedir "desastrosa", ha reblat. Per Schulz, el futur passa per una Europa forta i unida , més eficaç, i amb els mercats "controlats democràticament".

Aquest panorama pessimista l'ha dibuixat en un acte organitzat per la maragallista Fundació Catalunya Europa i la Fundació Rafael Campalans, del PSC. Els presentadors de l'acte han estat l'exconseller Antoni Castells i Miquel Iceta, que han dedicat encesos elogis a Schulz, que ha arribat 45 minuts tard a l'acte. Iceta ha assegurat que té "fusta" de líder europeu equiparable a Mitterrand, Delors i Schmitt.

stats