POLÍTICA
Política 21/06/2012

Rafael Ribó: "Sempre he actuat donant la màxima informació i la màxima transparencia"

El síndic de greuges defensa els viatges emmarcats en la seva agenda internacional en l'exercici del seu càrrec i assegura que els informes de la seva gestió estan "a l'abast de tothom"

Marc Toro
2 min
Ribó, amb els seus col·laboradors, abans de la compareixença

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha assegurat aquest dijous que sempre ha "actuat donant la màxima informació i la màxima transparència, obrint tots els canals d'informació haguts i per haver," i ha opinat que és "irònic" que algú el pugui acusar de "manca de transparència". Així ho ha expressat Ribó aquest dijous en compareixença davant la Comissió del Síndic de Greuges per informar sobre els viatges i l'activitat internacional que va dur a terme en el període 2010-2011, que han generat polèmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ribó ha defensat que la seva condició de Síndic d'un territori sense estat no impedeix que actui a nivell mundial, i que, com a síndic, té l'obligació de "participar de relacions bilaterals de caire internacional, participar d'organitzacions de caire internacional". "Hem d'entendre que estem al segle XXI, estem a la globalització", ha dit el síndic, que ha recordat que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya fixa, entre les funcions del Síndic de greuges, promoure la "projecció exterior de Catalunya i la participació en organismes internacionals". En aquest sentit, Ribó també ha explicat que tan des del govern espanyol, com des del de la Generalitat, com des de tots els grups parlamentaris de la cambra catalana (inclòs el PP), l'han "impulsat a exercir aquesta activitat".

La institució més retallada

Per altra banda, el síndic ha explicat que la sindicatura ha estat la institució catalana que més ha reduït el seu pressupost aquest any, un 21% acumulat, a més de reduir el seu sou un 22%, el pressupost de les activitats internacionals un 28,56% i les partides de seguretat, publicitat i alguns programes internacionals importants, com és el de cooperació als Balcans. Ribó ha explicat tota la seva activitat internacional i els costos de la mateixa, tot i que ha volgut deixar clar que es tracta d'informacions "a l'abast de tothom". En aquest sentit, el síndic ha recordat que tots els detalls de la seva activitat estan recollits a les onze compareixences que ha fet els dos últims anys, als informes i publicacions del Síndic i a Internet.

La compareixença arriba després que ho sol·licités el grup parlamentari del PP -que en demana la dimissió- i el síndic mateix a resultes de les informacions aparegudes el 6 de juny de 2011 a ' El Mundo', que va assegurar que Ribó havia a fet una cinquantena de viatges oficials a nivell internacional per un valor de més de 80.000 euros, a càrrec del pressupost de la Sindicatura. "No poden quedar impunes les informacions que no estan contrastades, ja que sinó s'erosiona el que és públic, i més en època de crisi com l'actual", ha conclòs Ribó.

stats