Política 01/04/2011

Els magistrats discrepants del Suprem creuen que no hi ha proves suficients per vincular Sortu amb ETA

Aquest migdia s'ha fet públic el vot particular que agrupa les veus dels que no comparteixen la il·legalització

Joan Rusiñol
1 min

MadridDels 16 magistrats que integren la sala 61 del Tribunal Suprem, que la setmana passada va negar a Sortu la possibilitat d'inscriure's al registre de partits polítics, 7 discrepen amb contundència d'aquella decisió. En el vot particular conjunt que s'ha conegut avui, afirmen que no hi ha prou proves per assegurar que el trencament del nou partit abertzale amb ETA sigui "irreal i interessat". Segons diuen, la decisió hauria de comptar amb una "prova raonable" que hi ha "voluntat de frau", i que, al seu parer, no existeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense aquesta "certesa objectiva" els magistrats que discrepen dels 9 de la majoria entenen que quan es tracta de deliberar sobre la possibilitat de participar en unes eleccions, la "contundència" de les proves encara ha de ser més elevada que de costum. Cal prioritzar, diuen, el principi de legitimitat.

Els magistrats tampoc detecten continuïtat de Sortu respecte a Batasuna, ni en les persones que impulsen el projecte ni en el finançament de la formació. A més, posen en valor la condemna dels últims actes de kale borroka i subratllen el rebuig a la violència que recullen els estatuts del partit. Fins i tot apunten que, després del procés de reflexió de l'esquerra abertzale, podria ser ETA –que va decretar una treva al gener– qui estigués seguint els passos marcats des de la política.

Els advocats de Sortu han presentat avui una queixa formal al Suprem perquè investigui fins al final qui va filtrar la resolució al diari conservador El Mundo abans de notificar el seu contingut a les parts interessades.

stats