Política 15/03/2012

Aquest dijous s'acaba el termini perquè els ajuntaments enviïn a Hisenda els seus deutes amb proveïdors

L'executiu espanyol calcula que els ajuntaments de tot l'Estat necessitaran 18.000 milions. Els governs disposaran d'un termini de devolució de deu anys amb dos anys de carència i un interès del 5%

Acn
2 min

MadridAquest dijous expira el termini atorgat pel ministeri d'Hisenda als ajuntaments que vulguin acollir-se al pla de pagament de proveïdors perquè facin arribar a l'administració les factures que tenen al calaix amb data anterior a l'1 de gener del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop superada aquesta fase, els consistoris disposaran de quinze dies més, fins el 31 de març, per redactar i enviar al ministeri el pla de viabilitat en què han d'explicar com afrontaran el pagament del crèdit que rebran i han de garantir, a més, la seva continuïtat i que no tornaran a incórrer en impagaments.

L'executiu espanyol calcula que els ajuntaments de tot l'Estat necessitaran 18.000 milions d'euros per afrontar les seves obligacions amb els proveïdors.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria han afirmat en més d'una ocasió que aquesta és una operació financera de grans dimensions que ha d'injectar liquiditat a l'economia i sanejar d'una vegada per totes els comptes de milers de consistoris que tenen impagaments de forma crònica.

La mesura també està pensada per a les comunitats autònomes, que podrien rebre per aquesta via fins a 17.000 milions d'euros.

En total són aproximadament 35.000 milions d'euros que es posen a disposició dels ajuntaments i els governs territorials en forma de crèdit sindicat en què participa la banca privada i l'ICO.

Els governs disposaran d'un termini de devolució de deu anys amb dos anys de carència i un interès del 5%.

El Ple del Consell de Ministres va aprovar el decret que ho permet la setmana passada, en el qual es crea un fons avalat pel Tresor Públic que compta amb la garantia de l'Estat.

El mecanisme de pagament començarà a funcionar el pròxim 1 de maig. Malgrat que en un principi el govern espanyol preveia que cobressin primer aquells proveïdors que estiguessin disposats a fer rebaixes en les seves factures, finalment a la reunió que el ministre Montoro va mantenir amb la Comissió Nacional d'Administració Local es va convenir que no fos així, i que rebessin primer els pagaments aquells proveïdors amb factures més antigues de cobrar.

stats