Política 11/12/2014

Sáenz de Santamaría: "No em queixo del meu sou, tampoc tenim gaire temps per gastar"

La vicepresidenta espanyola diu que justificat les diferències salarials a l'administració, en part, perquè els ministres tenen dotze pagues i els alts càrrecs, catorze

Efe
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, en un esmorzar informatiu aquest dijous a Madrid. EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, diu que no es queixa del seu sou i que, a més, té poc temps per gastar. Segons Portal de la Transparència, el president del govern espanyol i els ministres cobren menys que seus alts càrrecs subordinats, tal com es pot veure en el cas del Ministeri de la Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo no em queixo, a més amb el ritme de treball que portem tampoc tenim gaire temps per gastar", ha afirmat la vicepresidenta, després d'apuntar que la diferència entre les retribucions dels ministres i les dels alts càrrecs s'explica "en part" perquè els primers tenen dotze pagues i la resta, catorze. Ella va cobrar 75.744 euros el 2013 i els secretaris d'Estat o la seva directora de gabinet, més de 100.000.

Sáenz de Santamaría, que ha fet aquestes declaracions a l'arribada a un esmorzar informatiu amb empresaris del sector de l'automòbil, ha subratllat que els sous que s'han difós són "els que hi ha hagut a Espanya per a ministres i alts càrrecs durant molt de temps".

La "única diferència -ha dit- és que des d'ahir es coneixen" gràcies al Portal de la Transparència, que reflecteix que el 60% dels alts càrrecs de l'administració general de l'Estat cobra més que el president Mariano Rajoy.

Després d'apuntar que li sembla un "exercici bo" saber quan cobra cadascú, la vicepresidenta ha recalcat que l'actual govern "no ha canviat" el que cobren els alts càrrecs, sinó que ha facilitat que "ho conegui l'opinió pública ".

Llibertat a les comunitats autònomes

Respecte a la possibilitat de conèixer aquestes dades però referides a les administracions autonòmiques, ha recordat que les comunitats són "autònomes i tenen les seves pròpies competències", de manera que l'Estat "infringiria aquestes competències autonòmiques si els obligués a entrar al seu portal".

No obstant, ha assenyalat que hi ha una "llei bàsica" que han de "complir", tot i que cadascuna ho faci "segons la seva pròpia regulació i com cregui convenient".

Convençuda que el Portal de la Transparència (transparencia.gob.es) és una "aposta de futur", la vicepresidenta ha advocat per anar "enriquint-lo amb noves dades" i "aprofundir-hi".

Ha defensat la necessitat de registrar-se al portal per cursar una petició d'informació, atès que amb això s'inicia un "procediment administratiu". Ha incidit, a més, que el procediment administratiu que s'inicia amb una petició d'informació pública al Portal de la Transparència s'ha de fer "amb totes les garanties" no només per al ciutadà que sol·licita la informació, sinó per a la resta dels usuaris, ja que, si no és així, podria haver-hi suplantacions d'identitat per iniciar procediments en nom d'un altre o veure la informació que ha sol·licitat un tercer.

stats