Política 05/02/2016

L'Estat exigeix al TC la "suspensió immediata" de la conselleria d'Afers Exteriors per conflicte de competències

El Govern assegura que el departament de Romeva actua "dins la plena legalitat" i sosté que l'executiu de Rajoy està en "franca decadència". Romeva assegura que la Generalitat "ha fet, fa i farà política exterior"

Ara
3 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acordat aquest divendres en el consell de ministres portar al Tribunal Constitucional (TC) la creació de la conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, tal com va anunciar fa dues setmanes la mateixa vicepresidenta espanyola. Després de rebre l'informe del Consell d'Estat, el recurs d'impugnació del govern estatal traslladat al TC sosté que la creació de la conselleria planteja un conflicte de competències amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha reaccionat a la decisió del govern espanyol asseverant que la Generalitat "ha fet, fa i farà política d'acció exterior", ho ha dit en declaracions als mitjans de comunicació, després de cloure la jornada 'Climate futures: the road after Paris', a Barcelona. Així, Romeva ha demanat "tranquil·litat total" davant les maniobres de l'executiu de Mariano Rajoy perquè considera que l'actuació de la Generalitat s'emmarca en les competències previstes en el marc constitucional i a l'Estatut. A més, ha afegit que hi ha "un mandat democràtic per fer-ho". Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que el departament de Raül Romeva "actua fins a la plena legalitat" i ha defensat que el govern espanyol "està en franca decadència, en les seves hores més baixes".

Saénz de Santamaría, que ha comparegut amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha ratificat el que ja va anunciar aquest dijous el president en funcions, Mariano Rajoy, que l'executiu del PP plantejaria un conflicte de competències al TC per impedir l'actuació de la conselleria d'Exteriors. Al seu torn, Catalá ha assegurat que, malgrat que la Generalitat té la potestat d'organitzar el seu executiu, l'Estat té la competència exclusiva de les relacions internacionals i que el departament d'Exteriors creat per la Generalitat vulnera aquesta potestat del govern espanyol.

Quines conseqüències tindrà aquesta impugnació? El ministre ha explicitat que el conflicte de competències plantejat a l'alt tribunal inclou la petició explicita de suspensió immediata de la conselleria –una potestat que té el govern espanyol de demanar al TC. En aquest sentit, ha assegurat que en el moment que s'admeti a tràmit la impugnació, el departament que pilota Raül Romeva quedarà "suspès immediatament". "Hauran de reajustar [el Govern]", ha assenyalat el ministre, ja que ha argumentat que en el moment en què se suspèn el decret que crea la conselleria, aquesta "perd el seu fonament jurídic" i "deixa d'existir". "Si no es fes [la suspensió] podria generar conseqüències contràries al nostre ordenament jurídic", ha insistit Catalá.

Rajoy també va anunciar que havia encarregat als seus assessors jurídics que estudiessin qualsevol indici d'inconstitucionalitat en les tres ponències de les lleis rupturistes, previstes a la declaració d'inici del procés d'independència del 9-N, impulsades pel Parlament. Dimecres, Junts pel Sí i la CUP van iniciar-ne els tràmits canviant el nom previst inicialment per dificultar-ne la impugnació: la llei del règim jurídic català, la de protecció social i la de l'administració tributària.

La relació amb Pedro Sánchez

La vicepresidenta també ha respost als retrets del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest matí ha tornat a recriminar a Mariano Rajoy que no l'hagi informat de la impugnació de la conselleria d'Exteriors al TC. Sáenz de Santamaría ha argumentat que des que van anunciar la seva intenció de recórrer el departament de Romeva –en un consell de ministres anterior– Sánchez no ha demanat informació al govern sobre aquesta qüestió. Una actitud, ha dit, que no ha tingut el líder de C's, Albert Rivera, que segons la vicepresidenta va manifestar el seu interès per la impugnació des de l'anunci.

"Si el senyor Sánchez vol informació, no tenim cap inconvenient per explicar-li les nostres decisions. Públicament estem dient el que farem i fins ara no hi ha hagut interès", ha dit Sáenz de Santamaría, que alhora ha retret que el PSOE hagi actuat també sense informar el PP a l'hora de facilitar que ERC i Democràcia i Llibertat facin grup propi al Senat.

stats