Política 31/07/2016

Salellas avisa el govern espanyol que la CUP "no acatarà res que vingui del TC"

El diputat cupaire afirma que desobeiran les amenaces d'inhabilitacions que pugui plantejar el tribunal a instàncies de l'executiu del PP

Europa Press
3 min
La CUP va reclamar a Puigdemont una cimera per acordar quan i com es faria el referèndum unilateral.

BarcelonaEl diputat de la CUP, Benet Salellas, ha assegurat que no "acataran" una eventual inhabilitació del Tribunal Constitucional (TC) a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o a algun diputat per haver aprovat les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent a la cambra catalana. "És evident que no acatarem res que vingui del TC que vulgui limitar la sobirania de Catalunya", ha conclòs Salellas en una entrevista d'Europa Press, en què ha acusat l'Estat i les seves institucions de no ser democràtics. "Hi ha inhabilitacions? Afrontarem inhabilitacions. Hi ha multes? Multes. El que tenim entre mans és tan important que les decisions del TC ni ens fan por, ni serveixen per parar aquest embat", ha afirmat el diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salellas ha recordat que Catalunya gaudeix d'estructures de solidaritat fortes i fermes, i, per tant, els ciutadans respondran de manera "molt clara i molt massiva" a qualsevol penalització que recaigui sobre algun membre del Parlament. "Donarem cobertura, solidaritat i ajuda a tota la gent que surti perjudicada per aquest tema", ha incidit Salellas. Per al diputat, l'aprovació al ple de les conclusions d'un procés constituent que culminen amb la desconnexió de l'Estat i que estaven sota advertència del TC suposa "un acte de no acatament o de no subordinació del Parlament als mandats d'un tribunal il·legítim i desprestigiat" que els cupaires no reconeixen des de la resolució del 9-N.

La qüestió de confiança i els "xantatges d'alineament incondicional"

El diputat de la CUP ha rebutjat la percepció que van tenir l'ANC, Òmnium i l'AMI, que van veure en l'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent l'avantsala de la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont. "La qüestió de confiança no és en el full de ruta, ni ho hem llegit com que fos un episodi més del procés d'emancipació nacional", ha expressat. "Ens equivocaríem si confonguéssim aspectes que tenen més a veure amb l'actuació del Govern. No podem estar superposant aquests plans per construir determinats xantatges d'alineament incondicional amb el Govern", ha censurat. Alhora, ha instat a posar el focus a mobilitzar la ciutadania en actes com els de la Diada.

El diputat de la CUP ha subratllat que va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui va posar sobre la taula la qüestió de confiança i ha lamentat que les entitats sobiranistes "no hagin volgut continuar l'execució dels acords en relació amb el procés constituent, perquè volien esperar la resolució de la qüestió de confiança".

Situa Catalunya Sí que es Pot amb l'unionisme

Salellas s'ha mostrat molt crític amb l'actitud de Catalunya Sí que es Pot en l'últim ple del Parlament perquè considera que l'esquerra alternativa "han anat de bracet dels unionistes". El diputat cupaire veu incompatible defensar el dret a decidir i alhora "impedir que un Parlament voti les conclusions d'una comissió". "Es van alinear en un bloc monolític de no deixar parlar de procés constituent i de votar les conclusions d'una comissió que de manera democràtica s'havien elevat al ple", ha lamentat.

Dards a Francesc Homs

Salellas també ha censurat les aliances del Partit Demòcrata Català –la nova marca de CDC– amb el PP al Congrés. El blanc de les crítiques del diputat cupaire ha estat el líder de la formació al Congrés, Francesc Homs. "Casa malament pactar amb el PP a Madrid. És un dels actors més catalanofòbics, més antidemocràtics que hi ha hagut en les institucions de l'Estat, que més ha estat utilitzant les institucions de l'Estat contra l'exercici democràtic de dret a Catalunya", ha opinat. "Pactar amb ells allà i intentar iniciar un procés constituent a Catalunya, em sembla totalment contradictori", ha conclòs.

stats