Política 28/03/2017

Gabriel carrega contra JxSí i CSQP per condemnar l'intent d'ocupació: "És una reacció vergonyosa"

Defensa l'escarni d'Arran i diu que "no hi va haver cap impediment a la llibertat de ningú"

Núria Orriols
4 min
Anna Gabriel, diputada de la CUP, en una roda de premsa ahir al Parlament.

BarcelonaLa diputada Anna Gabriel ha sortit en defensa aquest dimarts d'Arran i de l'intent d'ocupació de la seu del PP. En roda de premsa al Parlament, ha assegurat que va ser una manifestació sense violència amb "adhesius, cartells i urnes". "No hi va haver cap impediment a la llibertat de níngú", ha dit, "l'escarni és una figura inatacable", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, les paraules de Gabriel han anat dirigides a Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, a qui ha acusat de comprar el relat del PP.

"Ens preocupa la reacció de condemna en cadena", ha assegurat Gabriel, tot asseverant que aquests grups polítics "apuntalen un marc mental de violència que imposa el PP". I s'ha compromès a seguir "protestant" les vegades que faci falta. "És una reacció desmesurada i vergonyosa", ha dit la cupaire, en relació a la resposta dels independentistes.

Gabriel també ha explicat que era allà com a membre de la CUP i militant de l'esquerra independentista. "Teixim llaços de solidaritat i col·laboració i de respecte a tots els nivells", ha afirmat.

"La clàssica acció" de la PAH

L'intent d'ocupació de la seu del PP per part d'Arran va ser la "clàssica acció de carrer, com els molts 'escraches' que ha fet la PAH". Aquesta és la primera valoració que ha fet la CUP de la polèmica acció que dilluns va fer l'organització juvenil de l'esquerra independentista, i que els cupaires assumeixen plenament.

En una entrevista a TV3, i després que tots els partits de l'arc parlamentari condemnessin la protesta d'Arran, el diputat Benet Salellas ha deixat clar que, "políticament, [l''escrache'] tenia molt sentit", ja que es va fer contra el partit que "impedeix posar les urnes" i el dia abans de la visita a Catalunya del president espanyol, Mariano Rajoy.

"No cal fer cap drama d'aquesta situació", ha dit Salellas, que ha lamentat que diverses formacions titllin de "violència" l'intent d'ocupació. En aquest sentit, ha recordat que "no hi va haver cap dany físic ni cap impediment a la llibertat de ningú". "Som un espai polític absolutament contrari a la violència", ha deixat clar, i ha lamentat que des d'altres partits es "banalitzi la violència". "L'acció té a veure amb petits atacs al patrimoni com a forma de protesta, un instrument utilitzat pels col·lectius ecologistes, feministes...".

El cupaire ha recordat que l'acció es va fer a cara destapada i amb convocatòria de premsa, i que les enganxines de la paret a la seu del PP "ja no hi eren a la tarda". Ha avalat "ocupar espais com a forma de protesta", i ha afegit que la intenció dels membres d'Arran era entrar a la seu popular per col·locar-hi urnes de cartró. Amb tot, ha criticat que des de Junts pel Sí es caigui "tan fàcilment" en "els marcs que imposa el PP".

En una línia molt semblant, l'exdiputat i membre del secretariat de la CUP Quim Arrufat ha criticat en un tuit aquesta nit que es qualifiqui de violència l'acció d'Arran. "Crec que s'ha perdut tota mesura tractant de violents els joves que han plantat urnes, urnes, davant de la seu del PP", ha afirmat.

Arran defineix l'intent d'ocupació d'"acció simbòlica"

En un comunicat emès aquest mateix dimarts, Arran ha deixat clar que l'intent d'ocupació va ser una "acció simbòlica" i que "no va comportar cap acte de violència". "Es va encartar la seu i es va omplir d'urnes la vorera evidenciant que cal fer passos ferms per poder celebrar el referèndum" i que a l'organització no li preocupen "les amenaces" del PP per aturar la votació, diu el text.

Una voluntat que els joves de l'esquerra independentista veuen reafirmada arran del congrés d'aquest cap de setmana del PP –"partit hereu del franquisme i coartador de llibertats". A més, lamenten, sense citar-los, que els partits partidaris del referèndum "s'alineïn" amb C's i PP condemnant els fets.

Per aquest motiu els conviden a convocar "immediatament el referèndum" i a treballar perquè hi guanyi el 'sí' que "obri el cadenat del règim del 78 arreu dels Països Catalans". "Vam plantar-nos davant la seva seu a Barcelona amb urnes per advertir-los que la democràcia no se suplica, sinó que s'exerceix, si cal, amb desobediència", diu la nota. Arran defensa així el referèndum i adverteix també que no estan "disposats a renunciar-hi" i que per tant lluitaran per aconseguir-lo "quan i com calgui".

L'organització juvenil argumenta al comunicat que dilluns no van fer servir la violència i que violència és, en tot cas, "els desnonaments, els sous de misèria, les llistes de persones aturades o els retards en els pagaments de les ajudes a la dependència; la corrupció, els Millet, els Pujol, Bárcenas i els Borbons", llisten. També hi afegeixen la "'llei mordassa', la pobresa energètica, les represaliades polítiques, la impunitat feixista i no poder avortar lliurement".

Com a conclusió, i en una crida a la mobilització popular "des de baix", avisen que "seguiran lluitant" per la independència i per construir una societat "més justa, feminista, i socialista".

stats