ELECCIONS EUROPEES
Política 22/02/2014

Sedó renuncia a ser candidat d'Unió per evitar topar amb CDC

Les pèssimes relacions amb l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, i els "atacs personals" rebuts porten el preferit de Duran a deixar el seu lloc a la llista europea a Francesc Gambús

R. Mateos / O. March
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, amb Francesc Gambús i Salvador Sedó. ACN

SitgesSalvador Sedó no serà candidat d'Unió a les eleccions europees. Les pèssimes relacions que mantenia amb l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, i els "atacs personals" que diu que ha rebut en els últims mesos l'han portat a prendre la decisió de renunciar a ser-ho, malgrat que era la primera opció de Josep Antoni Duran i Lleida i malgrat, també, haver rebut el suport unànime del comitè de govern d'Unió, que s'ha reunit aquest dissabte al matí, han explicat a l'ARA diverses fonts democristianes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant en aquesta reunió com en la que ha celebrat després el consell nacional del partit, Sedó ha deixat clar que no volia que la seva presència a la llista europea de CiU fos motiu de xoc amb Tremosa, que en els darrers temps havia fet saber a dirigents de Convergència que no estaria còmode compartint, com el 2009, candidatura amb ell. Sedó ha insistit que no volia ser cap "obstacle" per a les relacions d'Unió amb els seus socis de federació.

Després que Sedó renunciés davant el consell nacional a ser candidat, i malgrat el suport que tenia de la direcció −i en especial, de Duran− per ser-ho, el primer nom de la llista europea d'Unió passava a ser el que fins llavors figurava al número dos: Francesc Gambús, director general de Relacions Exteriors de la Generalitat i director de l'Institut d'Estudis Miquel Coll i Alentorn (Inehca), el 'think tank' d'Unió. Aquesta alternativa ja la va avançar l'ARA dilluns passat. El consell nacional del partit ha aprovat aquesta proposta de candidats amb un 95% de vots a favor.

La llista que proposa Unió –i que s'haurà d'intercalar amb els noms que plantegin els altres partits de la coalició electoral europea: CDC, PNB, Coalición Canaria i Compromiso Galego– està formada per un total de 12 noms. Després de Gambús, al número u, se situen Olga Ortiz, Francesc Sabanes i Pilar Giró. Dins la coalició, l'ordre de noms no varia respecte de les últimes cites europees: el candidat de CDC ocuparà el primer lloc, el del PNB anirà a continuació i el tercer lloc correspondrà a Unió.

En les eleccions europees del 2009, Sedó va figurar al número tres de la candidatura nacionalista, que encapçalava Ramon Tremosa. Les relacions entre Sedó i Tremosa, l'eurodiputat de Convergència, han estat pèssimes al llarg de la legislatura europea. A les files de Convergència feia temps que se suggeria deixar caure Sedó de la llista per a les eleccions del proper 25 de maig. Duran s'hi ha resistit fins al final, però Sedó ha llançat la tovallola. En acabar la reunió del consell nacional, el secretari general del partit, Josep Maria Pelegrí, ha destacat la "noblesa i generositat política" de Sedó, "que altres persones que es dediquen a la política no tenen".

El president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, també ha insistit que "ni acceptem ni acceptarem intromissions" en la confecció de la llista europea del partit i, per aquest mateix motiu ha evitat pronunciar-se sobre si és o no convenient que Ramon Tremosa repeteixi com a candidat de CDC i cap de llista a Europa.

stats