Política 23/04/2012

L'oposició rebutja l'advertència d'Artur Mas de convocar eleccions anticipades si l'Estat intervé Catalunya

Sánchez-Camacho (PP) diu que Mas "s'equivocaria" i l'insta a transmetre "tranquil·litat" i "serenitat". Navarro (PSC) considera que "no dóna seguretat". Junqueras (ERC) ha recordat que "l'estat espanyol mai compleix amb els seus pactes". Joan Herrera (ICV-EUiA) ha titllat l'avançament electoral de "cortina de fum". Uriel Bertran (SI) diu que la "solució" és apostar per "l'estat propi"

Agències
3 min

BarcelonaLa líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha contestat al president de la Generalitat, Artur Mas, que en una entrevista a 'El Punt Avui' i a 'Els matins de TV3' aquest dilluns ha obert la porta a un avançament electoral si l'Estat intervé Catalunya. Sánchez-Camacho ha demanat a Mas que no "amenaci" amb una proposta que ha titllat "d'error": "S'equivocaria (si avança els comicis), perquè no es pot jugar amb la confiança necessària per sortir de la crisi. (..) El que ha de donar és més tranquil·litat i serenitat que garanteixi l'estabilitat del país", ha subratllat .

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez-Camacho ha anunciat avui que divendres que ve es reunirà amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa per conversar sobre l'agenda reformista i la seva aplicació a Catalunya, però en la reunió no abordaran la qüestió del pacte fiscal. 

Així ho ha explicat avui la popular en el marc de les celebracions del dia de Sant Jordi, on ha qualificat aquesta reunió amb Rajoy de "molt important" per als catalans, i l'ha emmarcat dins de la ronda de trobades que Rajoy mantindrà amb els responsables autonòmics del PP.

En aquesta reunió, Sánchez-Camacho ha assegurat que no estarà sobre la taula el tema del pacte fiscal, perquè per tractar aquest assumpte el PPC ja ha creat una reunió "de treball tècnic" amb el ministeri d'Hisenda amb l'objectiu de treballar "sobre una millora dels models de finançament atès que acaben l'any que ve".

El PSC retreu a Mas que "no dóna seguretat"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, considera que les declaracions de Mas "no donen ni seguretat ni esperança" als catalans i suposen "tot el contrari" del que hauria de fer el Govern. En aquest sentit, Navarro ha retret l'actitud del president en parlar de "coses que no han passat" i li ha volgut recordar que, sota el seu criteri, la convocatòria d'unes eleccions "no és el que més importa als catalans".

Navarro també ha retret a Artur Mas que la possibilitat d'intervenció dels comptes de Catalunya podria venir "gràcies a una llei d'estabilitat que permet aquesta intervenció", a la qual CiU ha donat suport al Congrés, ha subratllat el líder dels socialistes catalans.

ERC recorda que el govern espanyol "no compleix mai cap pacte"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit en demanar al Govern que abandoni tots els acords amb el PP, perquè perjudiquen els interessos de Catalunya i "no compleixen mai cap pacte". Ha afegit que el Govern disposa de majoria suficient per tirar endavant les principals reclamacions dels ciutadans, com són el concert econòmic i la necessitat d'adaptar les institucions del país per poder assolir la independència fiscal; mesures que segons el líder republicà " la Generalitat pot aconseguir sense esperar a una hipotètica negociació amb Madrid".

ICV-EUiA titlla l'avançament electoral de "cortina de fum"

El líder ecosocialista, Joan Herrera, creu que l'anunci de Mas sobre un possible avançament electoral és "una cortina de fum per amagar la inutilitat de les seves polítiques".

Herrera ha demanat al president Artur Mas que deixi de ser un "mestre" de les retallades i planti cara a les polítiques d'austeritat que imposa la cancellera alemanya, Angela Merkel. A més, el secretari general d'ICV ha criticat que la Generalitat es queixi perquè des de Madrid no arriben els recursos pactat, quan el Govern fa el mateix "amb els municipis i amb la gent".

Solidaritat (SI) demana que s'aposti per "l'estat propi"

El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, ha replicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que "la solució" per evitar que Catalunya "sigui intervinguda" per l'estat espanyol -o "que no continuï intervinguda com ho està des del 1714"- és apostar per "l'estat propi". Aquesta és "l'aposta que esperem de les institucions i no convocatòries electorals que no solucionaran el problema de fons i estructural del país", ha dit el diputat independentista. Per Bertran, davant dels deutes de l'Estat amb Catalunya, el president Mas és "feble amb el poder de Madrid, que actua amb absoluta impunitat, deslleialtat, i prepotència".

stats