Política 02/02/2012

Sánchez-Camacho creu que Mas i Rajoy han iniciat una relació "de confiança i lleialtat" per ser "mantinguda en el temps"

La líder del PPC diu que "no es pot parlar de l'agenda catalana sense recuperació econòmica" i garanteix que el govern espanyol pagarà els deutes amb Catalunya perquè "compleix la llei". Tot i això, no ha dit quan pagaran

Acn
3 min
Alicia Sánchez-Camacho / ACN

BarcelonaLa líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha valorat aquest dijous al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la reunió que van mantenir dimecres el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy. Per la popular, la trobada ha servit per "sentar els fonaments d'una relació mantinguda en el temps". Sánchez-Camacho, a més, ha considerat que en la reunió, Mas i Rajoy han aprofitat per establir una "confiança mútua i una lleialtat" sobre la que assegura que podran basar-se les presents i futures relacions. La líder del PPC, a més, s'ha mostrat segura que el govern espanyol pagarà els deutes econòmics amb Catalunya, tot i que no ha pogut assegurar quan.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alícia Sánchez-Camacho està satisfeta del resultat de la reunió entre Mas i Rajoy. La lñider dels populars catalans ha explicat que, a més, va veure al president de la Generalitat valorant "adequadament" la trobada, i ha considerat "molt positiu" que el propi Artur Mas tingués com a principal prioritat immediata donar suport a iniciatives com la reforma laboral o la llei d'estabilitat pressupostària. "És el més important i els presidents així ho van prioritzar", ha considerat, tot advertint que la resta de temes que Mas va posar sobre la taula no podran tractar-se si no millora la situació econòmica. "No podrem parlar de l'agenda catalana si no hi ha recuperació i creixement", ha sostingut.

Confiança mútua

Per la líder del PPC, la trobada va ser "molt positiva" perquè va "establir una bilateralitat basada en la confiança mútua, el respecte i la lleialtat entre els dos governs". I és que per Sánchez-Camacho, la d'ahir va ser una reunió que va plantar una llavor que ella veu amb molt de recorregut per davant. "Posa els fonaments d'una relació mantinguda en el temps que ha de beneficiar els catalans", ha sentenciat.

Alícia Sánchez-Camacho ha reconegut, però, que aquesta "confiança es trencaria si Rajoy no complís els seus compromisos", i en aquest context, la líder del PPC s'ha mostrat capaç de garantir que els deutes que l'Estat manté amb la Generalitat es pagaran. La popular, a més, ha dit que el president espanyol sap que així ho ha de fer perquè ell "compleix els seus compromisos i perquè s'ha de complir amb la llei".

No sap quan pagaran

El que no ha pogut garantir Sánchez-Camacho és quan es farà efectiu el pagament d'aquests diners. En aquest sentit, la popular ha dit que no pot assegurar "ni com ni quan, però sí que serà el més aviat possible". "Si no es fa abans no és perquè no hi hagi una atenció especial a Catalunya, és que no hi ha diners per ningú; i perquè ens hem trobat un dèficit afegit de 20.000 milions més del que esperàvem del govern anterior", ha matisat.

Durant una entrevista que la líder del PPC ha fet també a Rac1, a més, ha afegit que, pel que ella sap, la disposició addicional tercera "no es pagarà abans de les eleccions andaluses". "Hi ha d'altres comunitats autònomes que també tenen ingressos i transferències pendents", ha explicat, tot argumentant que des de la Moncloa "mai m'han plantejat" que aquest abonament dels deutes tingui una data tan pròxima.

Eurovegas i PHN

A l'entrevista a Catalunya Ràdio, Sánchez-Camacho s'ha tornat a proclamar "interlocutora" prioritària entre el govern d'Espanya i la societat catalana. Tant és així, que la popular ha explicat que durant les seves trobades amb diferents ministres de l'executiu de Rajoy va traslladar alguns dels temes que "preocupen" als catalans, com la situació del Prat, les infraestructures, un millor finançament "amb solidaritat finalista" o projectes de futur que, segons diu, podrien convenir a Catalunya.

Un d'aquests projectes és, precisament, el que aspira a ubicar el complex de joc Eurovegas en algun punt proper a Barcelona. Per la líder del PPC, aquesta seria una "inversió que ajudaria molt a crear llocs de treball". "És un projecte que jo el vull aquí i així li ho he dit al govern espanyol", ha sentenciat la popular, que també ha demanat a l'executiu de Rajoy que sigui neutral entre les aspiracions de Madrid i de Catalunya per acollir aquest Eurovegas.

Conservaran el model català

D'altra banda, Sánchez-Camacho també s'ha mostrat segura que el govern espanyol no intentarà modificar el model educatiu de Catalunya. "El govern d'Espanya, el PPC i jo respectem l'estat de dret, i tot i que defensem un model trilingüe, sabem que les competències són de les autonomies", ha sentenciat.

Per últim, la presidenta dels populars catalans ha demanat prudència i calma a aquells que s'han mostrat espantats per l'anunci del ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, d'impulsar un pla hidrològic nacional espanyol. "És un nou pla que es garanteix que es farà per consens. I això és prioritari. Els que parlen de mobilitzacions no coneixen ni el contingut", ha dit, tot afegint que el projecte es confeccionarà atenent totes les "garanties de necessitats d'aigua" i estudiant vies com la dels "transvasaments de conques internes".

stats