POLÍTICA
Política 27/07/2011

Sánchez-Camacho exigirà a Mas aparcar el sobiranisme per pactar els pressupostos del 2012

La presidenta del PPC creu que "el Govern ha de deixar de banda aquesta deriva independentista i posar-se com a principal objectiu sortir de la crisi"

Efe
3 min
Una altra fotografia amb el PP Després de la foto CiU-PSC per les lleis òmnibus, ahir tocava que se la fes amb el PP. Alícia Sánchez-Camacho  es va fer rebre a Palau per reivindicar-se com a parella de ball. La falta de majoria absoluta obliga el govern d'Artur Mas  a fer gestos de vegades contradictoris per mantenir l'estabilitat.

BarcelonaLa presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha avançat aquest dimecres que una de les condicions que imposarà al president de la Generalitat, Artur Mas, per pactar els pressupostos del 2012 serà que el Govern aparqui les seves propostes o actituds més sobiranistes. En una entrevista amb Efe, Sánchez-Camacho ha recriminat al Govern que en les últimes setmanes hagi fet una crida, per boca del seu portaveu, Francesc Homs, als catalans perquè estampin un adhesiu "CAT" sobre la "E" en la matrícula del seu vehicle. "El govern de la Generalitat no pot ni ha d'adoptar aquest tipus d'actituds clarament irresponsables. Ha de donar exemple amb el compliment de les lleis i situar com a prioritat la lluita contra la crisi econòmica", ha remarcat. Malgrat haver col·laborat amb el Govern en l'aprovació dels pressupostos d'aquest any i en la tramitació de les lleis òmnibus, segons Sánchez-Camacho, "el PPC no és el soci preferent" de Mas. "Hem iniciat una nova etapa d'entesa i consens, hem pactat moltes coses, però no ho pactarem tot", ha afegit.



Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De cara a la futura negociació sobre els pressupostos catalans per al 2012, que es desenvoluparà a la tornada de les vacances del mes d'agost, el PPC posarà sobre la taula no només les seves propostes en l'àmbit econòmic sinó també l'exigència que el govern que presideix Mas "aparqui totes aquestes propostes separatistes". "El Govern ha de deixar de banda aquesta deriva independentista i posar-se com a principal objectiu sortir de la crisi", ha afirmat. La setmana passada, Sánchez-Camacho es va reunir dues vegades en privat amb Mas, a qui va advertir que si vol comptar amb el suport dels populars per als pressupostos de l'any vinent haurà de comptar amb ells des del primer moment.

Els comptes del 2011

La líder del PP de Catalunya vol evitar que es repeteixi el mateix guió que es va seguir amb els comptes del 2011, cuinats pel Govern sense obrir consultes amb l'oposició, a la qual es va traslladar un projecte pressupostari sense gairebé capacitat de modificació. El PPC va accedir finalment a abstenir-se en la votació per permetre que els comptes s'aprovessin, però en el cas dels pressupostos de l'any vinent Sánchez-Camacho exigeix que el Govern mantingui "reunions preparatòries" per "debatre les línies estratègiques" ja d'entrada.



El model per a l'any vinent

Segons Sánchez-Camacho, els pressupostos de 2012 han de basar-se en un "menor impacte dels ajustos" i un "increment de la despesa pública per ajudar emprenedors, autònoms i pimes per crear llocs de treball", encara que seguiran sent uns comptes "restrictius". Pel que fa a les diferents lleis òmnibus promogudes per CiU, i que podrien rebre el suport tant del PSC com del PPC si abans s'introdueixen certs retocs, la líder dels populars catalans ha avisat els convergents que els serà "molt complicat jugar a la geometria variable" amb dos partits que tenen “models contraposats”.

Crítiques als socialistes

La líder del PPC no està disposada a assumir el model econòmic i d'administració pública que defensen els socialistes: "És molt difícil arribar a consensos amb polítiques del passat que han fracassat, que han generat atur, dèficit i deute". Per això ha demanat a Mas que "sigui valent i faci les reformes profundes que necessita Catalunya", en una línia "liberal" de "simplificació, externalització, cogestió i models públics-privats". Sánchez-Camacho ha advertit a Mas que no ha de copiar l'"estil Zapatero", qui "per voler acontentar tots no fa les reformes profundes que necessita el país". Segons la seva opinió, "l'oposició responsable, exigent i ferma a Catalunya és el PPC" i no el PSC, que es troba "desorientat i absolutament desplaçat de la centralitat" política.

stats