NOU GOVERN
Política 13/12/2010

El PP és l'únic partit que encara no ha rebutjat facilitar la investidura de Mas

El PSC no es tanca a facilitar l'elecció en segona volta, depenent del discurs del candidat nacionalista

Roger Tugas
2 min
Mas, amb Alicia Sánchez-Camacho.

BarcelonaEl candidat de CiU, Artur Mas, sempre ha dit que no espera ser investit president per majoria absoluta en la primera volta, però ha demanat reiteradament que, amb les seves abstencions, la resta de partits li facilitin l'arribada al càrrec per majoria simple en la segona votació. El primer pronòstic sembla que va camí de complir-se, però en tot cas les úniques forces que mantenen la porta oberta a un posterior suport passiu són el PP i, depèn de com, el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les formacions del grup mixt, Solidaritat Catalana i Ciutadans, van avançar de bon començament la seva intenció de no fer favors a Mas perquè esdevingui president –per motiu oposats l'una de l'altra. ICV-EUiA no va trigar a adoptar aquesta mateixa postura, atès que “el model de CiU és antagònic a nivell social i mediambiental” al seu. Avui ha estat Esquerra qui ha confirmat que es manté el seu anunci inicial de votar “no” a la investidura, ja que la federació nacionalista no vol entrar a parlar de les sis condicions que plantegen els republicans per aconseguir un acord. Finalment, el PSC també ha explicat avui que no farà costat a Mas, ja que totes dues formacions tenen “projectes nítidament diferents”. Tanmateix, els socialistes han puntualitzat que aquesta postura no és extrapolable a la segona votació, ja que per prendre una decisió final volen escoltar primer el discurs del candidat de CiU.

Per contra, el PP encara no ha ratificat quin serà el seu posicionament. En un primer moment, va posar com a condició a Mas que aparqués la voluntat d'avançar cap a un nou pacte fiscal per guanyar-se la confiança dels conservadors, així que és possible que s'esperin a conèixer les prioritats del candidat abans de decidir si votar-lo en primera volta o, el que seria més factible, abstenir-se en la segona. La seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, ja li ha reclamat celeritat per tancar els pressupostos del 2011, així que un gest d'aquestes característiques podria servir com a primer pas per a un posterior acord per tancar les xifres de la Generalitat per al curs vinent. La primera de les votacions per a la investidura tindrà lloc un màxim de deu dies després de la constitució del Parlament, que es realitzarà aquest dijous.

stats