Política 05/09/2017

Rivera demana a Rajoy "evitar un altre 9-N" i Sánchez dona suport a la retirada d'urnes

El líder de Ciutadans es reuneix amb el president espanyol a la Moncloa

Dani Sánchez Ugart
2 min
El PSOE ajorna la reforma constitucional

MadridEls partits amb què Mariano Rajoy compta per aturar el referèndum de l'1 d'octubre, el PSOE i Ciutadans, tanquen files amb el president espanyol. Després de la trucada d'ahir entre Rajoy i Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE ha donat suport a la retirada d'urnes en un esmorzar informatiu, just després que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, parlés obertament ahir dilluns d'aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mostra de suport del socialista al govern espanyol ha coincidit amb una reunió entre el president de Ciutadans i Rajoy, a la Moncloa, centrada en Catalunya, i en què el polític català li ha expressat al president espanyol la petició que l'1-O no hi hagi ni tan sols "un nou 9-N", segons fonts del partit taronja. Rivera li ha traslladat a Rajoy el seu "suport sense fissures" a l'estratègia de l'executiu per frenar "el cop a la democràcia" que volen tirar endavant les forces sobiranistes, segons les mateixes fonts.

La reunió ha durat més d'una hora, i Rivera ha sol·licitat que es mantinguin els mecanismes de coordinació i informació respecte als passos que es vagin fent en funció del que passi a Catalunya.

"Nació de nacions"

Sánchez, per la seva banda, ha considerat que caldria retirar les urnes, i ha avisat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no podrà obrir col·legis electorals. El líder socialista també ha fet una defensa d'un dels seus conceptes estrella, el d'Espanya com a "nació de nacions", que estaria formada "almenys" per Catalunya, el País Basc i Galícia. A més, ha assegurat que Espanya és una nació "i no només un Estat", com diuen els independentistes.

Sánchez ha respost així a la pregunta de quantes nacions té Espanya, i ha deixat clar que una és la nació espanyola i, a més, n'hi ha almenys tres més. En aquesta línia, el líder del PSOE ha dit que la nació "no s'identifica amb els límits d'un Estat, sinó que en un Estat poden compartir territori més d'una nació".

Segons ell, qui nega que Espanya sigui una "nació de nacions" nega també que hi hagi més d'una identitat.

stats