Política 23/09/2017

Sánchez assegura que "obligarà" el PP a dialogar

Iceta diu ara que la repressió contra l'1-O "complicarà" el conflicte amb l'Estat i s'oposa a la denúncia per sedició

Marc Toro
2 min
Ells líders del PSOE i el PSC, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, aquest dissabte a Badalona

BadalonaPedro Sánchez continua fent equilibris a una setmana de l'1-O. Al mateix temps que avala la duresa de l'Estat per impedir les urnes, reivindica que el PSOE és l'única força capaç de resoldre la qüestió catalana. "Sense llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc", va reiterar ahir a Badalona, des d'on va assegurar que "obligarà" Mariano Rajoy a dialogar i a trobar una solució pactada per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ja pensa en un nou intent de fer el salt a la Moncloa, i ahir va deixar clar que seran els socialistes els que substituiran el PP. En un dard contra l'independentisme –i també contra Podem–, va dir que "l'1-O no va de fer fora Rajoy", sinó de "fracturar" Espanya. "A Rajoy el guanyarem a les urnes", va dir amb referència a noves eleccions estatals. Mentre no arribi el moment, el secretari general va deixar clar que les propostes dels socialistes són les úniques solvents per rebaixar la tensió del Procés: va treure pit d'haver aconseguit tirar endavant la comissió per modernitzar el model territorial al Congrés, i va contraposar aquesta iniciativa a l'ofensiva judicial i policial contra l'1-O, que, va dir, no pot ser una "excusa" per limitar drets a Catalunya.

Qui també es va referir a la repressió contra el referèndum va ser Miquel Iceta, que va matisar el discurs mantingut els últims dies argumentant que el PSC no pot "aparèixer al cantó dels que volen limitar els drets". Recordant que "l'obligació de l'Estat és impedir el referèndum il·legal", va remarcar que "en cap cas s'han de limitar els drets fonamentals" ni "suspendre l'autonomia", i va criticar que es prohibeixin actes o que s'intenti acusar de sedició els que van protestar contra la macrooperació de dimecres. Iceta rectificava així després que els últims dies hagués rebut crítiques –dins i fora del partit– per la seva tebior arran de les accions policials dels últims dies. Dels escorcolls i detencions als edificis de la Generalitat, però, no en va dir res.

stats