Política 23/03/2016

Sánchez i Iglesias obren diàleg tot i que sense acords a la vista

Els líders del PSOE i de Podem parlen mitja hora, es reuniran el dia 30 i discrepen sobre Ciutadans

Ferran Casas
2 min
Pablo Iglesias passa per davant de Pedro Sánchez al ple del Congrés

MadridAquest dimecres al migdia s'ha produït la trucada més esperada de la setmana. Després de la duresa del debat d'investidura de principis de mes, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han parlat. No s'han trobat cara a cara, tal com havien acordat a través dels mitjans de comunicació, però sí que han tingut un contacte telefònic en el qual s'han emplaçat a una reunió dimecres, 30 de març. La fredor entre els dos líders de l'esquerra és evident i la batalla per imposar el seu relat que és l'altra part la que no vol el pacte és ferotge. Abans de la investidura, Podem i el PSOE van negociar en una mesa on també hi havia IU i Compromís per intentar conformar un govern d'esquerres, però el pacte entre Sánchez i C's ho va complicar tot i va fer que el líder del PSOE comencés a dir que no era possible una majoria d'esquerres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Avui, Sánchez i Iglesias han parlat mitja hora després de que, per Telegram, el socialista i el líder de Podem acordessin quin era el millor moment per trucar-se. Segons els partits el to "ha estat molt cordial i de plena voluntat d'obrir un nou marc de diàleg", de tornar-ho a provar. Els desacords de fons, però, no s'han esvaït. Els dos sí que han coincidit que cal un "govern alternatiu a Rajoy i les seves polítiques" per obrir "un nou temps". També en la crítica a un govern "interí" que, a més, no respecta el parlament quan no se sotmet al seu control. Aquest dimecres, els grups de l'oposició han encetat els tràmits per dur el govern al TC per aquest tema.

En el comunicat conjunt que han enviat els dos partits sobre la conversa s'explica que han parlat de "les reformes necessàries", no només en l'àmbit constitucional sinó també fiscal i de regeneració democràtica, ja que en això "hi ha molts punts en comú". Sánchez considera que l'acord amb C's, que està obert a noves incorporacions, ja el contempla. Iglesias ha reiterat que el seu model és el valencià, el del pacte d'esquerres, que deixaria fora els liberals. Les discrepàncies, evidents, no impedeixen, però, "el diàleg i la ferma voluntat d'evitar noves eleccions i aconseguir un govern de canvi i estable".

A l'agenda de la seva conversa també hi ha la situació internacional i la crisi humanitària dels refugiats i la necessitat de que Espanya s'impliqui per aconseguir polítiques europees comunes. Pel que fa al terrorisme, la necessitat de "defensar la unitat política per damunt d'altres diferències".

stats