Política 26/09/2017

Sánchez a Podem: "Que el vostre posicionament amb l'1-O no serveixi de coartada a l'independentisme per fer una DUI"

Iceta adverteix Colau que seria "responsable" d'una declaració unilateral

Ot Serra / Agències
4 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

Madrid / BarcelonaToc d'alerta de Pedro Sánchez a l'espai de Podem i els comuns. En una intervenció davant els grups parlamentaris socialistes del Congrés i del Senat a la cambra alta, el secretari general del PSOE ha instat l'esquerra alternativa a repensar el seu posicionament respecte al referèndum de l'1 d'octubre. "Que el seu posicionament davant l'1-O no serveixi de coartada a l'independentisme per fer una DUI el 4 d'octubre al Parlament", ha advertit davant els diputats i senadors socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha pronunciat un discurs en presència de tots ells per repassar algunes de les propostes futures del PSOE al Congrés i al Senat, però el primer a què s'ha referit ha sigut la qüestió catalana. "Ens hem de preguntar de què serveix un govern que delega les seves funcions als tribunals", ha engegat el líder socialista, que ha receptat "prudència" al president espanyol, Mariano Rajoy, i al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, a l'hora de reprimir el referèndum. "Han sobrat amenaces i retrets i ha faltat diàleg", ha considerat Sánchez.

Tampoc no ha estalviat crítiques a Ciutadans, arran de la proposició no de llei rebutjada la setmana passada pel Congrés que demanava explicitar el suport a l'actuació del govern i els òrgans judicials contra l'1-O. Sánchez l'ha titllat "d'oportunista". El líder del PSOE ha volgut deixar clar a la formació d'Albert Rivera que "encegar el diàleg no evoca l'esperit constitucional de dialogar amb els diferents pobles".

Distanciar-se del PP

Sánchez ha afirmat amb totes les lletres que el full de ruta del seu partit ha de ser "distanciar-se del PP" i fer "oposició d'estat" al govern de Rajoy. El líder socialista ha situat l'arrencada de la crisi catalana a la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 contra l'Estatut, arran d'un recurs del PP "que pretenia la confrontació territorial per guanyar les eleccions". Tot i això, aquest fet "no justifica el que està fent l'independentisme perquè la democràcia no entén de vies unilaterals". "La crida a la votació l'1 d'octubre fractura la societat catalana", ha continuat.

Malgrat les discrepàncies amb el PP, Sánchez ha rebutjat entrar en una "dinàmica de blocs". "Ni entrarem en el bloc anomentat constitucionalista, perquè tots els partits ho som, ni entrarem en un bloc per aïllar el govern i aconseguir no se sap què", ha asseverat Sánchez, en referència a les intencions de Podem de desbancar el govern de Rajoy.

El govern de Barcelona no està "en risc"

En la mateixa línia que Sánchez, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha recalcat que el pacte de govern a Barcelona no està "en risc" pel suport de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al referèndum de l'1-O, però l'ha advertit que ella seria "responsable" si es produís una declaració unilateral d'independència (DUI), que seria un "desastre".

"El problema no és la continuïtat del pacte municipal, sinó com justifica Colau que vol participar en un referèndum que no és un referèndum. Si participa en un referèndum que no és un referèndum i és una mobilització, i després s'utilitza com a pretext per fer una declaració unilateral d'independència, els dirigents que hagin acompanyat la mobilització seran responsables de la DUI. I no sé si en són prou conscients", ha afirmat aquest dimarts en un esmorzar col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum.

Iceta ha assegurat que no descarta aquesta declaració, però ha alertat que portaria Catalunya "al desastre". De fet, ha assegurat que ha parlat amb dirigents independentistes que coincideixen amb ell en el fet que no es pot declarar la independència en aquestes condicions i els ha instat a "aturar-ho".

Segons el líder socialista, l'alcaldessa de Barcelona "ha reiterat sempre que no posarà en risc les institucions ni els treballadors públics, que és sinònim que complirà llei", a part del fet que l'informe del secretari municipal va apuntar "clarament" que "col·laborar amb un referèndum il·legal és il·legal i l'Ajuntament no pot fer-ho".

Iceta ha admès que el seu partit va demanar a Colau que li mostrés l'acord assolit amb el president Carles Puigdemont, però se'ls va transmetre que "no és un acord escrit". "S'inscriu en la tradició oral de les faules provençals", ha ironitzat", i ha conclòs: "Crec que té un acord polític i és fàcil d'explicar: jo et dono cobertura a això que vols fer, no t'ajudo a organitzar-ho i tu no em critiques per no ajudar-te. Pim, pam, pum i visca Mao Zedong".

"Missatges contradictoris"

Des de Podem, la portaveu al Congrés, Irene Montero, ha criticat l'advertència de Pedro Sánchez i li ha recordat que és el PP la "fàbrica d'independentistes". "Si segueix per aquest cami, fins i tot Valladolid s'independitzarà", ha bromejat Montero. Per això, li ha demanat al líder socialista que "recapaciti sobre la seva reflexió".

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha instat el socialisme català i espanyol a posar fi als seus "missatges contradictoris". "Estan recolzant la intervenció de l'autogovern de Catalunya sí o no?", s'ha preguntat. Davant de les actuacions del govern espanyol, Domènech ha fet una crida al PSOE a "fer fora el PP" de la Moncloa. "Davant la pitjor crisi territorial i la situació de falta de llibertats, si no és ara, quan?", ha sentenciat.

stats