Política 27/04/2016

Sánchez admet per primera vegada que va "equivocar-se" en dir "indecent" a Rajoy

El líder del PSOE reitera que la governabilitat "no mereix descansar" sobre els independentistes i afirma que és "millor dreta" Ciutadans que CDC. El PSOE posa en marxa la maquinària electoral i no vol canvis a les llistes

Ferran Casas
4 min
ablo Iglesias, líder de Podem; Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, i Albert Rivera, màxim dirigent de Ciutadans, van coincidir a la gala dels Goya

MadridVa ser un dels revulsius de la campanya del 20-D. En el cara a cara televisat entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, el líder del PSOE va etzibar a l'aleshores president del govern en funcions que era un "polític indecent". L'afirmació va enervar Rajoy, que va contraatacar titllant Sánchez de "roí i miserable". Constatat el fracàs de les negociacions i a les portes d'una nova campanya, Sánchez ha fet un gest, fins ara, sense precedents. Per primera vegada ha admès que "es va equivocar" en el debat dient-li a Rajoy que era "indecent". "Podia haver utilitzat una altra expressió, crec que aquell dia em vaig equivocar", ha dit en una entrevista a la Cadena Cope.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En realitat, però, Sánchez ha dedicat bona part de l'entrevista a culpar Podem pel fet que s'hagin de repetir eleccions. Seguint la màxima 'divide et impera', ha atribuït el "fracàs" de les negociacions per formar govern a Madrid –i, per tant, la més que probable nova convocatòria d'eleccions el 26 de juny– al "triomf de l'ala dura" dins de Podem. Sánchez intenta dividir així Podem per evitar que el partit de Pablo Iglesias els faci el 'sorpasso' per l'esquerra. Encara que ha dit que són debats interns que "respecta" i intenta "no entrar-hi", Sánchez ha burxat, en una entrevista a la Cope, en el fet que a Podem "hi ha dues ales", una de "dura", capitanejada per Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero, i una de més "moderada", liderada per Íñigo Errejón. "Hi ha molts votants que l'han descobert ara cap a malament", ha afegit.

De fet, el líder socialista ha atribuït pràcticament tota la responsabilitat de la nova convocatòria d'eleccions a Podem. Per exemple, l'ha acusat de prioritzar les seves "cadires" abans que les polítiques de govern i de no entendre que l'estabilitat del govern espanyol "no mereix descansar" sobre partits que "volen trencar Espanya". A més, ha assegurat que els ajuntaments i comunitats autònomes on el PSOE governa amb Podem "funcionen", mentre que la gestió d'aquelles institucions on el PSOE és qui dóna suport a Podem no és ni de bon tros la que caldria, com als ajuntaments de Barcelona, Ferrol i Cadis. "Hi ha molt 'postureig' i 'politiqueig' i poca política", ha lamentat.

Ara bé, Sánchez també ha carregat contra el PP, per no haver estat "capaç" d'entendre's amb forces com Ciutadans, amb qui són propers ideològicament. "Tots els polítics hem fracassat, però alguns hem treballat per evitar-ho, com Rivera i jo, però Podem i el PP ho han bloquejat", ha dit. I, en aquest punt, ha disparat a discreció contra Podem, perquè si bé "entén" que Rajoy no se sumés al pacte amb Ciutadans perquè "era per canviar les seves polítiques", la postura contrària d'Iglesias li resulta "inexplicable".

Sánchez també ha intervingut aquest migdia en la reunió del grup parlamentari socialista prèvia a una executiva que decidirà convocar el comitè federal per marcar els terminis de primàries (el PSOE marcarà com a criteri repetir les llistes amb el menor nombre de canvis possible) i la línia de la campanya. El secretari general socialista ha afirmat que està amb "ànims" per a la campanya i que aquesta no pot basar-se a dir "i tu més", però que els ciutadans sabran valorar el que ha fet cadascun dels candidats en aquests quatre mesos. Ha reiterat les crítiques a Podem per haver donat oxigen a Rajoy, "que hauria d'haver dimitit després d'enviar els SMS a Luis Bárcenas", i ha defensat la seva política de pactes amb C's en un moment en què han prevalgut "els vetos". Davant Podem, que apostava per deixar fora el partit d'Albert Rivera i acostar-se si calia als sobiranistes, ha afirmat que "és millor acordar amb la dreta de C’s que amb la dreta de CDC, que va votar la reforma laboral i l'amnistia fiscal del PP".

Segons ell, la "nova política" també ha de suposar admetre "que el PSOE segueix sent peça fonamental en qualsevol aritmètica i complir amb la paraula donada en cada moment". Sánchez ha recordat la figura d'Ernest Lluch per apuntar-se a les crítiques del PP a la presència d'Arnaldo Otegi al Parlament Europeu.

Carles Puigdemont (CDC)

"És un fracàs sonor dels grans partits espanyols"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha constatat el "fracàs sonor" dels grans partits espanyols en contrast amb els "èxits de la gestió de la complexitat" que creu que es recullen a Catalunya. Puigdemont ho ha dit en un discurs a la sala de plens de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet al costat de l'alcaldessa, Núria Parlon (PSC).

Oriol Junqueras (ERC)

"Potser dissabte, divendres, tenim alguna sorpresa"

Mentre a Madrid donen ja per fet que es convocaran eleccions, a Catalunya ho veuen diferent. El pacte 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP és un precedent a tenir en compte. Per això, el líder d'ERC i vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, no descarta que "en l'últim moment hi hagi algun tipus d'acord" abans del 2 de maig. Un pacte que, al seu parer, passaria per una gran coalició entre PP i PSOE. "Continua sent l'escenari més probable: potser dissabte, divendres, tenim alguna sorpresa", ha augurat en una entrevista a Onda Cero.

Xavier Domènech (En Comú Podem)

"El problema són les línies vermelles dins del PSOE"

Qui sí que dóna per fet que tornarà a pujar a l'autobús de campanya és Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem. "Sánchez podria haver estat president si hagués manat al seu partit", ha dit. Domènech, que s'ha mostrat disposat a tornar a liderar la llista de la confluència catalana, ha dit que el principal problema de les negociacions no era si el PSOE pactava o no amb altres forces polítiques sinó "les línies vermelles que li van situar dins del partit", en relació a la negativa dels 'barons' del PSOE a buscar el suport dels independentistes. Ho ha dit a RAC1.

Íñigo Errejón (Podem)

"Es podria haver fet millor"

El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, ha admès que "tot es podria haver fet millor" en les negociacions, però ha culpat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de tancar la porta a un acord, fins i tot el que va presentar ahir Compromís, en un intent 'in extremis' d'evitar eleccions. "Va ser l'enèsima vegada que el PSOE va rebre una mà estesa i va tancar la porta", ha dit i, com Domènech, ho ha atribuït al fet que "a Sánchez no li deixen" pactar amb Podem.

stats