Política 21/09/2016

Sánchez convoca el comitè federal del PSOE per a l'1 d'octubre

La cita, només sis dies després del 25-S, serà decisiva per saber si hi ha terceres eleccions o no

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez, líder del PSOE, flanquejat per Susana Díaz i Miquel Iceta ahir a la reunió del consell polític federal del partit que va abordar el 27-S i la reforma constitucional.

MadridJa hi ha data. Pedro Sánchez reunirà per vuitè com el comitè federal del PSOE d'ençà del 20-D el pròxim dissabte 1 d'octubre, només cinc dies després de les eleccions a Euskadi i Galícia. Està previst que el líder socialista ho anunciï el pròxim dilluns durant la reunió de l'executiva del partit. La cita es preveu decisiva per saber si hi haurà finalment terceres eleccions o no. El partit hi arribarà totalment dividit sobre quina posició prendre: Sánchez té la intenció de tornar-ho a intentar però en solitari, mentre que la majoria dels 'barons', capitanejats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, neguen que sigui possible governar amb 85 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la taula hi ha un pla b dels líders territorials que cada vegada pren més volada -l'última en sumar-s'hi ha estat la candidata a liderar el PSC, Núria Parlón-: obrir-se a l'abstenció sempre i quan el PP canviï de candidat i Rajoy faci un pas enrere. Conscients que els populars mai faran aquest gest, seria una forma de guanyar el relat que qui ha precipitat una tercera cita a les urnes és el president del govern espanyol en funcions.

La convocatòria del comitè federal arriba després que alguns 'barons' del partit, com Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández Vara i el manxec Emiliano García-Page, hagin defensat la necessitat d'obrir un debat intern per veure com desencallar l'escenari polític. Sánchez ha parlat aquest dimecres amb Vara per intentar trobar una solució al bloqueig autonòmic de les comunitats autònomes i li ha traslladat que parlen amb el govern espanyol per trobar-hi una solució. Diferents líders crítics van protagonitzar una onada de missatges a Twitter amb crítiques a les formes de Ferraz. La ferida interna és més que profunda.

Però Sánchez ha sabut salvar la pell en tots els comitès federals fins ara. L'últim va ser el passat 9 de juliol. El líder socialista va reunir tots els 'barons' durant la setmana de la cita per consensuar posicions. Sobretot busca col·legiar qualsevol decisió per no carregar el mort d'una abstenció. En aquesta cita els socialistes van reafirmar el seu rebuig a facilitar la investidura de Rajoy.

Ara el no a Rajoy ja no és qüestiona. Ha quedat clar que el PSOE prefereix una nova cita a les urnes que no pas facilitar la reelecció del president espanyol. Però el dubte és si demanar-ne el seu cap o bé provar el somni de Sánchez de governar amb 85 escons.

stats