Política 26/07/2017

Pedro Sánchez demana la dimissió de Rajoy després que el president hagi declarat pel cas Gürtel

Iglesias parlarà amb el líder socialista per demanar que Rajoy comparegui al Congrés per donar explicacions

Ara
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

Madrid / BarcelonaPoc després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi declarat com a testimoni pel cas Gürtel, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no ha trigat a reaccionar i ho ha fet amb contundència. Sánchez ha demanat la dimissió de Rajoy per "dignitat i per l'interès d'Espanya". Sánchez considera que és "l'única sortida" que li queda a Rajoy després de la declaració d'aquest matí, perquè creu que la corrupció que afecta el PP ha portat a "un procés de degradació del govern central" a la qual només es podria posar solució, segons el líder socialista, apartant-se del capdavant de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La corrupció no surt gratis", ha sentenciat Sánchez. Així, ha qualificat aquest 26 de juliol de "dia negre" perquè "per primera vegada un president espanyol ha d'asseure's a declarar". El líder socialista creu que Rajoy no pot lluitar contra la corrupció després d'haver declarat com a testimoni per un cas de corrupció com és el Gürtel.

Iglesias: "Proposarem que Rajoy comparegui al ple"

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha valorat la declaració de Mariano Rajoy d'aquest matí i ha anunciat que iniciarà converses amb Pedro Sánchez per demanar que el president espanyol comparegui al ple del Congrés per donar explicacions sobre aquest cas. Iglesias ho ha expressat en un tuit:

Això sí, el líder de Podem ha assegurat que entén que el PSOE demani la dimissió de Rajoy, però li ha advertit que "no dimitirà ni amb aigua calenta" i ha aprofitat per tornar a demanar-li el seu suport a una moció de censura contra el president espanyol. Considera que és l'única via per apartar Rajoy de la presidència.

Cs veu "poc creïble" que Rajoy es desvinculi del cas Gürtel

Des de Ciutadans, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha criticat que el PP no s'hagi "regenerat" per allunyar-se de la corrupció. Si ho hagués fet, segons Villegas, no s'hauria produït la imatge de Mariano Rajoy declarant "només com a testimoni" pel cas Gürtel. El secretari general de Ciutadans, de totes maneres, ha retret que Mariano Rajoy hagi expressat en reiterades ocasions que "no recordava res o no era la seva responsabilitat", un fet que, per a Villegas, resulta "poc creïble", ja que era el responsable de la campanya. "Seria molt greu que es demostrés que Rajoy ha mentit", ha avisat el secretari general del partit taronja.

Villegas, però, no comparteix la iniciativa de Podem que planteja que Rajoy comparegui al Congrés, perquè veu més pràctic que ho faci en la comissió d'investigació sobre presumpte finançament irregular del PP, tal com està previst. "És el lloc idoni", ha afirmat Villegas.

Rufián: "Rajoy fa el que fa perquè així guanya eleccions"

Per al portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, res canviarà a nivell demoscòpic per la declaració de Rajoy. "Rajoy fa el que fa perquè així guanya eleccions. Això mostra que l'estat espanyol és irreformable. Avui hem vist un president del govern que està fent una infanta, un Borbó: no sap res i pràcticament li queda dir que tot ho va fer per amor", ha dit. En aquest sentit, igual que el PSOE i Podem, ha demanat dimissions.

Ferran Bel (PDECat): "És imprescindible que Rajoy comparegui al Congrés"

Des del PDECat s'han expressat en la mateixa direcció que Podem. El diputat Ferran Bel ha considerat, després d'escoltar Rajoy, que "és absolutament imprescindible que el president comparegui al Congrés per donar explicacions". A més, ha demanat que al PP assumeixin "responsabilitats polítiques".

stats