Política 28/06/2016

Sánchez frena les veus internes que demanen deixar governar el PP

El líder del PSOE no vol facilitar ni amb el vot afirmatiu ni amb l'abstenció la investidura de Rajoy

Sara González
4 min
Sánchez va convocar ahir reunió del comitè federal per al 9 de juliol.

Madrid"En la política, equivocar-se amb els temps és pitjor que equivocar-se amb la gramàtica". Aquesta afirmació que feia ahir un dels membres de l’equip de Pedro Sánchez en plena ressaca electoral il·lustra com el PSOE pretén que sigui el PP qui assumeixi la responsabilitat d’intentar formar govern. Si més no en primera instància. Un cop salvats els mobles, perquè el temut 'sorpasso' d’Units Podem només s’ha produït en els sondejos, l’objectiu és evitar que s’obri un debat intern sobre si s’ha de facilitar o no que el PP torni a ocupar la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez s’aferra a la màxima que diu que resistir és vèncer. Ell, que s’ha passat tota la campanya renegant del govern del PP, és conscient que facilitar la investidura de Mariano Rajoy, per molt que hi hagi 'barons' que ho demanin, pot tenir conseqüències nefastes en un partit que es reivindica com l’hegemònic de l’esquerra a Espanya. Per estalviar-se una tempesta interna, Sánchez i els seus afins van demanar ahir en la reunió de la direcció a tots els dirigents que tanquessin files a l’espera dels moviments del PP. "No donarem suport a Rajoy ni ens abstindrem", va dir el portaveu parlamentari, Antonio Hernando, amb l’objectiu de fer callar les veus que, com l’extremeny Guillermo Fernández Vara, ja han dit que el PSOE hauria de facilitar el govern del PP.

A l’espera del gest de Rajoy

A diferència d’altres vegades, aquest cop Sánchez té un cert grau d’autoritat a l’hora d’imposar el seu criteri. És cert que els socialistes han encaixat el pitjor resultat des del 1978, però haver aguantat l’embat de la coalició de Podem i IU i seguir sent el primer partit de l’esquerra és el premi de consolació a què s’aferren. A més, el fet de no haver guanyat a cap comunitat autònoma i que fins i tot Susana Díaz hagi patit una derrota fa que ara per ara no hi hagi cap veu prou legitimada per erigir-se en alternativa a Sánchez.

L’estratègia del líder del PSOE passa perquè sigui Mariano Rajoy qui s’arremangui per presentar-se a la investidura en comptes d’escapolir-se’n com el 20-D. L’escenari desitjat és el d’un PP que suï tinta buscant acords amb diferents partits per governar mentre el PSOE es reconstrueix com a cap de l’oposició i arracona Units Podem. "Que Rajoy comenci a sumar i que ho faci amb els seus afins ideològics de la dreta", va sentenciar Hernando, que va reconèixer que la probabilitat del canvi "s’allunya" i que si el PSOE ja no va ser capaç de formar govern amb 90 diputats, ara, amb cinc menys, encara és més difícil. Per als socialistes el responsable d’aquest retrocés té nom i cognom: Pablo Iglesias, a qui acusen d’haver enfortit Rajoy en haver-se negat a fer president Sánchez.

El PSOE no va aclarir ahir què farà si Rajoy no se’n surt a l’hora d’aplegar una majoria per governar i no afrontarà aquest debat a fons fins a la reunió del comitè federal –màxim òrgan entre congressos– del 9 de juliol. La cúpula de Ferraz vol una treva interna fins que es vegi per on van les coses, però ahir, abans que l’entorn de Sánchez decretés silenci, ja es va fer evident que hi ha disparitat d’opinions. A més de Vara, que va demanar que no s’obstaculitzi el camí del PP cap a la Moncloa, també Susana Díaz va apuntar que el paper del PSOE és a l’oposició. Fins i tot el secretari d’organització, César Luena, va arribar a obrir la porta a l’abstenció en una entrevista a la SER. És l’escenari més temut per un PSC debilitat –ha perdut un escó i la representació a Lleida– que farà el seu congrés el 5 i 6 de novembre i que ahir va implorar que no es doni la presidència al PP "ni per activa ni per passiva".

La mateixa direcció del PSOE assumeix que aquest cop és poc probable que Sánchez intenti ser investit. Té el PP a 52 diputats i, a més, necessitaria una entesa amb Ciutadans i Units Podem, una aliança que ja es va demostrar que era impossible en la legislatura fallida. La candidata catalana, Meritxell Batet, però, no va donar aquesta via per extingida.

Objectiu: blindar el lideratge

Una altra assignatura pendent del PSOE que es podria tractar a la reunió del comitè federal és fixar la data del congrés. A diferència del 20-D, ara no hi ha hagut veus contundents que hagin demanat la dimissió del secretari general. Només el madrileny Tomás Gómez ho va plantejar obertament. Hernando, però, va assegurar que a la reunió de la direcció Sánchez va ser felicitat per la feina feta en circumstàncies molt adverses. El seu equip més pròxim comença a fer pinya per blindar-lo aprofitant que cap baró del resultat del 26-J. Deixant de banda el debat intern, el conjunt del PSOE assumeix que el partit s’ha de "modernitzar i rellançar". Com i amb qui serà objecte d’una nova batalla que no s’afrontarà fins que es resolgui la governabilitat a Espanya.

stats