Política 25/05/2017

No hi haurà marxa enrere en la revisió del protocol entre el PSC i el PSOE

Els socialistes catalans català treuen ferro al document firmat amb la gestora

Marc Toro / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez, al balcó de Ferraz, la nit de la victòria en les primàries del PSOE. EFE

Barcelona / MadridDesprés que el PSC trenqués la disciplina de vot a la investidura de Mariano Rajoy, oposant-se a facilitar un nou govern del PP, els de Miquel Iceta van haver de fer mans i mànigues perquè el PSOE no els vetés a les primàries a Ferraz. Finalment ho van aconseguir, però a canvi van haver de firmar una revisió del protocol d’unitat del 1978 que reforçava la lleialtat dels socialistes catalans amb les decisions que es prenguin a Madrid. Amb la victòria de Pedro Sánchez, diversos dirigents del PSC tenien l’esperança que el document quedés sense efecte, però el nou secretari general va deixar clar ahir que no té cap intenció de fer marxa enrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez es va mostrar convençut que ningú té cap problema amb la manera com es va tancar la crisi entre els dos partits germans. I tot i que en la seva presentació com a candidat a les primàries es va comprometre a no tocar ni una coma del protocol original de relacions amb el PSC, ara rebutja modificar o anul·lar la revisió del document que es va fer al març. Una revisió en la qual els socialistes catalans es comprometen a acatar les decisions de “naturalesa i rellevància constitucional” del PSOE i a consensuar amb Ferraz les seves aliances i coalicions electorals, entre d’altres.

Des de l’executiva del PSC, diverses veus treien ferro ahir a les declaracions de Sánchez, i deixaven clar que l’acord que va permetre al partit participar en la votació de diumenge passat es va signar amb una gestora per resoldre un episodi de tensió puntual, dues característiques que -segons aquestes veus- donen al document un caràcter de temporalitat. Afegien, a més, que ni a Sánchez ni a Iceta els interessa ara mateix tornar a obrir el meló de les relacions entre el PSC i el PSOE. En el cas del nou secretari general, perquè d’aquí poc més de dues setmanes afronta un congrés amb els barons que més van carregar contra el no a Rajoy dels socialistes catalans. I pel que fa a Iceta, deixar sense efecte l’acord del març suposaria desautoritzar un document que ell mateix va firmar i defensar públicament.

Inflexible amb el referèndum

Sigui com sigui, diversos càrrecs del PSC insisteixen que ni Iceta ni el nou secretari general donaran més importància a la revisió del protocol. “Quedarà en un calaix durant trenta anys més”, afirma un membre de la direcció, convençut que la sintonia entre el partit i Sánchez -que va aconseguir el 82% dels vots a Catalunya- fa ara molt difícil una nova crisi amb el PSOE.

El nou secretari general, de fet, va tornar a referir-se ahir al Procés en els mateixos termes que els socialistes catalans: oposició al referèndum d’independència i reivindicació del caràcter plurinacional de l’Estat. I per canalitzar el descontentament de la societat a Catalunya, va agafar-se al Document de Granada per impulsar la reforma de la Constitució en sentit federal. Iceta ja va mostrar-se convençut dilluns que les posicions de Sánchez donaran una “empenta” a la tercera via.

stats