Política 02/04/2016

Sánchez consultarà a la militància canvis en els pactes i s'obre a modificar l'acord amb C's

Defensa la reunió amb Puigdemont davant del comitè federal i obvia citar l'ajornament del congrés del PSOE, que s'ha aprovat per aclamació

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb el seu número dos, César Luena, durant el comitè federal a Ferraz aquest dissabte. EFE

MadridTo conciliador amb Podem el de Pedro Sánchez aquest dissabte a Ferraz durant la celebració del quart comitè federal des del 20-D. El líder socialista ha assegurat que està disposat a cedir per formar un "govern plural i parlamentari" a Espanya i reclama a Pablo Iglesias que "no bloquegi el rellotge del canvi". En aquest sentit, s'ha obert a modificar el pacte amb C's. Si hi ha cap canvi "substancial" amb l'acord segellat amb Albert Rivera, el sotmetrà a una consulta de les bases, tal com ja va fer amb el pacte amb el partit taronja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una estratègia que també seguirà Podem. Iglesias ha proposat aquest dissabte al consell ciutadà estatal, òrgan màxim del partit, consultar qualsevol decisió a les seves bases: tant si s'obren a formar govern amb el PSOE, com si s'abstenen o bé precipiten la convocatòria d'eleccions.

Xoc amb Susana Díaz

Sánchez ha intentat tranquil·litzar els seus 'barons', després d'haver-los trucat dimecres per explicar-los els detalls de la trobada amb Iglesias. La líder andalusa, Susana Díaz, ha avalat la decisió d'ajornar el congrés socialista però sí que ha atacat l'estratègia del líder socialista d'intentar pactar amb Podem. La presidenta de la junta ha assenyalat que el PSOE ha comès "molts errors" els últims mesos, i que els socialistes haurien de "reflexionar" i "fer autocrítica" per poder reconduir-se i "recuperar la confiança dels ciutadans". Amb tot, no ha volgut especificar quins són aquests "errors".

Díaz s'ha posat com a exemple de propiciar el clima "d'unitat" dins del partit. Contraposant-ho amb el paper de Sánchez. També ha qualificat "d'artista" Pablo Iglesias, per "l'escenificació gens deliberada" en la reunió amb el líder del PSOE dimecres al Congrés. Creu que vol traslladar tota la pressió sobre els socialistes i, sense mencionar-ho, dóna a entendre que Sánchez l'hi està permetent.

'Sí' per unanimitat a ajornar el congrés

A diferència d'altres comitès federals, no hi ha hagut discussions acalorades. S'ha aprovat per unanimitat ajornar el congrés socialista 'sine die'. Ni el president valencià, Ximo Puig; ni l'extremeny, Guillermo Fernández Vara; ni l'asturià, Javier Fernández, han fet acte de presència a Ferraz. Sánchez ha obviat durant el seu discurs inicial parlar de l'ajornament del congrés, ja donant-lo per segur. S'està convertint en habitual que en els comitès federals domini l'agenda un tema que no està en l'ordre del dia.

Díaz s'estima més tenir temps per preparar-se la candidatura un cop Espanya ja tingui govern. La presidenta andalusa no confia que Sánchez se'n surti ni a la primera ni a la segona –si hi torna a haver eleccions– per ser president. El que més la neguiteja és que el líder socialista escenifiqui l'entesa amb el partit lila. I no ha tardat a sortir a atacar Iglesias. Però sense Podem, al PSOE només li queda el PP o eleccions.

Sánchez, candidat sense passar per primàries

Si l'atzucac polític no se soluciona, no hi ha acord i ens aboquem a eleccions anticipades el 26 de juliol, a Sánchez no li caldrà sotmetre's a primàries per ser el candidat del partit. Amb l'actual reglament, no hi ha temps per organitzar-les abans del 23 de maig, la data límit per presentar candidatures per a les eleccions. Amb tot, la decisió de Díaz de no batallar per la candidatura fa impossible que algú pugui fer ombra a Sánchez.

stats