Política 29/03/2016

El PSOE i C's situen el seu acord en el centre de qualsevol negociació amb Podem

Sánchez es mostra obert a formar govern amb Podem i C's. El partit d'Iglesias diu que ho valorarà i la formació taronja se'n desmarca

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez i Albert Rivera s'han reunit aquesta tarda al Congrés / EFE

MadridPedro Sánchez no anirà de la mà d'Albert Rivera demà, dimecres, en l'esperada reunió amb Pablo Iglesias. Però si hi havia algun dubte de si el PSOE tenia intenció de canviar d'estratègia de pactes, Sánchez l'ha volgut tallar de soca-rel aquest dimarts. Només hores abans de la reunió amb el líder de Podem s'ha reunit amb el president de C's al Congrés. El simbolisme de la trobada és indubtable. I més si es té en compte que Sánchez i Rivera també es van reunir just després que s'anunciés fa dues setmanes la trobada amb Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió, que ha durat dues hores i mitja, ha servit per valorar que l'acord segueix sent "molt positiu" i que 100 dies després del 20-D és el "més rellevant" que ha passat en la política espanyola. Els dos partits han estat d'acord que el pacte ha de situar-se en el centre de qualsevol negociació, si bé els socialistes han evitat mullar-se sobre què oferiran a Pablo Iglesias ni si contemplen la possibilitat d'unes negociacions bilaterals, en què es deixi de banda Ciutadans. "És un acord vigent i obert susceptible a ser millorat i ampliat i que seguirem defensant en altres reunions", ha dit el portaveu del PSOE, al Congrés, Antonio Hernando.

C's ha decidit moderar el to i s'ha mostrat disposat a seure en una taula de negociació amb Podem per "saber en quines qüestions estan d'acord i en quines no". "Estem disposats al diàleg i això és el que esperem", ha assenyalat el portaveu de les negociacions, José Manuel Villegas.

Ciutadans ja va anunciar dilluns que durant aquesta setmana es presentarà una "versió millorada" i "esmenada" del pacte. En la reunió de Rivera i Sánchez també s'hi han unit Hernando i Villegas.

Amb tot, aquest matí, en una entrevista a la Ser, Pedro Sánchez s'ha mostrat obert a un govern de coalició amb Podem i C's. El número dos del partit morat, Íñigo Errejón, no ha descartat aquesta possibilitat i ha dit que, si hi ha una oferta sobre la taula, ho entraran a valorar. En canvi, el portaveu del partit taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha assegurat que si el PSOE accedeix a governar amb Podem, ells se n'aniran immediatament a l'oposició. "Si girés radicalment per pactar amb Podem, C's deixaria de participar i de ser part de l'acord i seria a l'oposició", ha advertit.

Girauta considera que la reunió entre Iglesias i Sánchez serà del tot "improductiva". Però Podem hi arriba amb un canvi de to. El número dos del partit, que ha reaparegut després de dues setmanes arran de la crisi interna, ha suavitzat aquest dimarts les formes amb els socialistes i s'ha declarat "optimista" de cara la trobada.

stats