Política 07/12/2016

Iceta i Arrimadas celebren el "canvi d'actitud" que han vist en Santamaría i confien que es tradueixi en "fets"

La vicepresidenta espanyola es reuneix amb els líders del PSC i C's a Barcelona. Abans s'havia trobat amb empresaris catalans

Aleix Moldes
4 min
Enric Millo rep Soraya Sáenz de Santamaría a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya

BarcelonaDues setmanes després d'anunciar que la seva agenda catalana seria intensa, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha començat aquest dimecres l'operació diàleg al seu nou despatx a la delegació del govern espanyol de Barcelona. Per a la primera visita d'aquesta nova estratègia, la número 2 de l'executiu espanyol ha preferit reunir-se amb els representants de l'oposició a Catalunya i no pas amb el Govern, tot i que té pendent una reunió amb el vicepresident català, Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A partir de les sis ha començat la primera de les dues reunions polítiques que tenia previstes al nou despatx que la vicepresidenta té a la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha conversat durant una hora, abans de trobar-se amb la cap de l'oposició i líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas. En sortir, Iceta ha destacat el "canvi d'actitud" que ha vist en la vicepresidenta espanyola, tot i que ha advertit que "amb un canvi d'actitud no n'hi ha prou". El líder dels socialistes catalans confia que el govern espanyol farà "algun gest" durant les properes setmanes que demostri la voluntat de "diàleg" amb la Generalitat que han expressat públicament. "Ja anem tard. Espero que en les properes setmanes això es pugui traduir en fets", ha explicat en atenció als mitjans de comunicació. El líder socialista ha sortit convençut que la número 2 del govern espanyol s'ha pres seriosament la "carpeta catalana" i que la vol superar "amb nota".

Arrimadas també ha detectat un "canvi d'actitud" en Santamaría i l'ha atribuït en bona part a l'acció de Ciutadans. "Nosaltres vam imposar una sèrie de requisits al PP i molts tenen a veure amb un canvi d'actitud tant a Catalunya com a la resta d'Espanya", ha destacat. Segons la líder de C's a Catalunya, el canvi més evident és que "el PP ja no té majoria absoluta".

L'absència anunciada del president del Govern, Carles Puigdemont, en la Conferència de Presidents autonòmics que l'Estat convocarà aviat ha estat un dels temes destacats en les dues reunions. Iceta i Arrimadas han coincidit amb Santamaría en la necessitat de fer canviar d'opinió el cap de l'executiu català "per evitar que Catalunya es quedi sense veu", en la cimera. Iceta ha descartat que els líders de l'oposició substitueixin Puigdemont, tal com va apuntar ara fa uns dies el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol.

La reforma constitucional, la negociació del nou model de finançament, els jocs del Mediterrani del 2018 a Tarragona i la manca d'inversions a Catalunya han estat també temes de conversa durant l'hora que Santamaría ha compartit, primer amb Iceta i després amb Arrimadas a la delegació del govern espanyol a Catalunya. Converses que també han comptat amb la presència d'Enric Millo.

El govern espanyol vol trobar-se "directament" amb la ciutadania

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha valorat positivament les dues reunions d'aquest dimecres a la tarda i les ha emmarcat en un pla ampli de trobades amb els representants de la societat civil. Aquest dimecres li ha tocat a PSC i Ciutadans, però també a un grup d'empresaris catalans -fora de la seu de la delegació-, que la Moncloa no ha volgut detallar al·legant que es tractava de "l'agenda privada" de la vicepresidenta espanyola. De fet, segons Millo, la relació entre governs ja ha començat a normalitzar-se des de la investidura de Mariano Rajoy i ara l'executiu estatal vol mantenir trobades amb representants "del món econòmic, associatiu, esportiu, etc."

Tant Iceta com Arrimadas havien demanat reunir-se amb Santamaría i aquest ha estat, segons Millo, el criteri perquè fossin els primers. També ho ha demanat Junqueras, que serà rebut "a Barcelona" aviat. Millo ha explicat que encara cal tancar una data, però la intenció és que els dos vicepresidents es trobin "al més aviat possible". "En absolut és un lleig al Govern", ha indicat Millo.

"Hem constatat que, mes enllà dels elements que actualment dificulten l'entesa entre governs, hi ha qüestions que afecten i preocupen el conjunt dels catalans. I aquestes són les que s'han d'abordar en primer terme", ha afegit Millo.

Reunió amb empresaris catalans

Va ser Santamaría la que va dir al nou delegat del govern, Enric Millo, que necessitava un espai fix a Barcelona per atendre totes les persones amb qui es vol reunir. I aquest dimecres ha començat a treure partit d'aquest nou lloc de treball a Barcelona. De fet, aquest dimecres ha arribat a la delegació del govern espanyol després de reunir-se amb empresaris catalans. A un quart de sis ha sortit del cotxe oficial i ha estat rebuda pel delegat, Enric Millo.

Davant les preguntes dels periodistes que l'esperaven, Santamaría s'ha mostrat contenta pel resultat de la reunió, que, prèviament, ha mantingut amb empresaris catalans: "Ha anat molt bé". L'executiu espanyol no ha volgut que transcendissin els noms en tractar-se d'una reunió privada fora de l'agenda oficial. Fonts de Foment del Treball, de Pimec i de la Cambra de Comerç consultades per l'ARA han negat que els seus representants hagin participat en aquesta reunió.

"Creiem que és important que se celebri la reunió i que ens coordinem els partits constitucionalistes amb l'acció del govern [espanyol]", ha assenyalat el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas. En declaracions des del Congrés, s'ha compromès a donar suport a l'actuació de l'executiu de Mariano Rajoy en tot el que sigui "necessari per fer complir les lleis i l'estat de dret". En aquest sentit, ha assenyalat que també "fa falta donar un impuls polític amb reformes que siguin bones per a Catalunya i Espanya perquè en la línia del compliment de l'estat de dret també cal solucionar les qüestions del dia a dia dels ciutadans catalans".

L'objectiu a mitjà termini del govern espanyol és que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, canviï d'opinió i acabi assistint a la Conferència de Presidents que Rajoy convocarà els pròxims dies i que tindrà lloc a principis d'any.

stats