Política 14/09/2017

Santamaría troba "ridícul" que es repliqui la web del referèndum i assegura es tancaran tots els clons de la pàgina

La vicepresidenta espanyola diu que també hi haurà una "deguda resposta" contra la campanya de l'1-O

Ara
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en una imatge recent amb el president espanyol, Mariano Rajoy

BarcelonaPoc després que la Guàrdia Civil tanqués aquest dimecres a la tarda la web del referèndum per ordre del jutge, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciava a Twitter que la pàgina ja estava disponible en un altre domini, un gest que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha titllat aquest dijous de "ridícul". Segons ha dit en declaracions a Telecinco, era "esperable" que la Generalitat tingués preparats clons de la pàgina oficial, però ha afegit que "duraran el que durin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha expressat la seva "absoluta confiança" que els experts informàtics de les forces de seguretat de l'Estat tancaran totes les rèpliques de la web. "La Guàrdia Civil i la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat tenen una gran experiència en cibercrim i organitzacions delinqüencials", ha dit, i ha assegurat que les noves webs seran "pan para hoy y hambre para mañana", en el sentit que serviran just per sortir del pas. En paral·lel a la rèplica oficial, en les últimes hores han aparegut a la xarxa nombroses versions oficioses, com Referendum.ninja o Referendum.party.

La "deguda resposta" de la justícia també es produirà contra els actes de campanya del referèndum, ha assenyalat la número dos de Rajoy, poques hores abans que comenci la campanya unitària a Tarragona. "Els particulars i les autoritats saben que no poden cedir espais ni posar publicitat de cap acte preparatori", ha destacat, i ha reiterat que si es desacata el Tribunal Constitucional (TC) "hi haurà resposta".

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha demanat que "es deixi de coaccionar" a qui no vulgui col·laborar amb el referèndum, en referència als alcaldes –molts d'ells, socialistes– que s'han oposat a cedir locals per a la votació. "Si el que impera és l'estat de dret no s'ha d'obligar ningú a fer res que estigui en contra de la llei", ha dit en declaracions des de Brussel·les.

Després de reivindicar "l'estat de dret" enfront de "la llei del més fort", el ministre ha citat les paraules del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que assegura, en una entrevista a 'La Vanguardia', que "sobre Catalunya, el que digui el Tribunal Constitucional". Amb tot, ha reclamat "serenitat" a Catalunya.

stats