Política 26/09/2017

Santamaría: "La via unilateral ha sigut sempre al full de ruta dels més radicals i fanàtics"

ERC i el PDECat despleguen cartells de "democràcia" al Senat durant la sessió de control

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha justificat aquest dimarts la inacció política del govern a Catalunya argumentant que l'independentisme situa les seves demandes "fora de la llei". En resposta al portaveu de Podem al Senat, Ramon Espinar, que li ha recriminat la falta de resposta política al referèndum, la vicepresidenta li ha dit que "com menys garanties" té el referèndum "més suport" li presta Podem: "No s'entén que vostès defensin un referèndum d'autodeterminació contra la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, s'ha referit a la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència, i ha dit que aquest extrem "ha sigut sempre al full de ruta de la CUP" i que "no és bo per a ningú seguir el full de ruta dels més radicals i fanàtics, que a més són l'últim partit de Catalunya".

Als passadissos del Senat, Santamaría s'ha referit a les paraules del líder socialista, Pedro Sánchez, que ha dit que no s'ubica ni en un bloc ni a l'altre en el debat de l'1-O, i ha dit que és moment "per a la unitat" per tal de "donar certeses als catalans i als espanyols".

"El referèndum que plantejava la Generalitat no se celebrarà perquè no té sindicatura electoral, ni paperetes, ni cens ni observadors internacionals, sense legalitat, sense transparència i per imposició", ha continuat la vicepresidenta, que ha assegurat que evitaran el referèndum amb "fermesa però amb proporcionalitat". A més, ha fet una crida perquè "tornin a la llei" els polítics sobiranistes.

Santamaría ha asseverant que "fora de la llei només hi ha imposició", i ha dit que l'executiu "ha donat mostres de voler arribar a acords", i que ha demostrat que té "tota la voluntat de diàleg", però ha justificat que a "la Constitució no hi cap el dret d'autodeterminació".

El senador del PNB Jokin Bildarratzli l'ha interpel·lat sobre la qüestió, i li ha demanat diàleg, amb un acord que es voti.

stats