Política 15/12/2014

Santi Vila avisa ERC sobre el pressupost: "L'ambició nacional ha de ser compatible amb fer funcionar allò quotidià"

El conseller es declara partidari d'esgotar la legislatura si les eleccions han de servir per canviar el Govern i no per substituir el referèndum. Admet que el procés sobiranista ha fet "suportable el sacrifici" per les retallades

1 min

"Tot el projecte i l'ambició nacional de futur que tenim ara ha de ser compatible amb el fet que allò quotidià funcioni". Advertència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a ERC davant les resistències dels republicans a facilitar uns pressupostos del 2015 que consideren antisocials i impossibles d'aplicar. En declaracions a TV3, Vila ha advertit que "d'aprovar-los o no en depenen les obres d'extensió del metro Terrassa-Sabadell, o les obres de la L-9, o la recuperació de la 14a paga dels funcionaris".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vila, com han estat fent tot el cap de setmana veus del Govern i de CiU, ha apel·lat a la "responsabilitat", però també a la "sensatesa", dels republicans i ha afirmat que el Govern podria prorrogar els comptes a costa de perdre inversions i la 14 a paga dels funcionaris, un extrem que els republicans neguen.

El conseller de territori i Sostenibilitat no ha amagat que si un eventual avançament electoral no ha de servir per fer de les eleccions un referèndum, sinó per canviar el Govern, és partidari d'esgotar la legislatura fins al 2016. Perquè ha considerat que el 2015 "passaran coses molt interessants", com que "la intransigència de Rajoy morirà a les urnes".

El procés "fa suportables" les retallades

Pel conseller, el procés sobiranista ha estat clau perquè les retallades de fins a 6.000 milions aplicades per la Generalitat hagin estat "suportables" socialment. "¿Algú imagina que podríem resistir un ajustament de 6.000 milions des del 2010, amb els sacrificis que hem demanat, si no haguéssim tingut un teixit social molt fort i l'esperança i il·lusió que ha generat el procés sobiranista?", s'ha preguntat el conseller, que ha respost que "esclar" que el procés "ha permès resistir" i ha evitat un esclat social.

stats