DRET A DECIDIR
Política 07/08/2011

Santi Vila: "Si no hi ha pacte fiscal, el camí cap al secessionisme serà imparable"

L'alcalde de Figueres insta els alcaldes a avalar la via de la consulta per "entrar en un procés de ruptura" si fracassa el pacte fiscal

Acn
2 min
Santi Vila

FigueresL'alcalde de Figueres, Santi Vila, (CiU) té molt clar que el pacte fiscal és un "objectiu estratègic" i creu que només serà possible si el partit guanyador de les eleccions generals del 20-N no obté majoria absoluta i necessita el suport de la federació nacionalista. "Sense això ho tenim tot perdut", ha reconegut en una entrevista a l'ACN. Si el pacte fiscal fracassa, vaticina que "el camí cap al secessionisme serà imparable". I en aquest senit ha avisat tots els alcaldes, també els "moderats", entre els quals s'hi inclou, que hauran d'avalar la via de la consulta i demanar ajuda als ciutadans per entrar en un procés "de ruptura". Un procés per alguns "no destijat" però "inevitable", ha assenyalat. Santi Vila preveu que la via del secessionisme és a prop si no s'aconsegueix el pacte fiscal que CiU té previst plantejar al govern espanyol que surti de les eleccions del 20 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN, ha apuntat que si no és així, "lamentablement hi haurà un problema estructural des del punt de vista de l'estat constitucional" i per tant, "ja no serà un problema d'objecció fiscal", tal com ha proposat Òmnium Cultural. Per Vila, caldrà plantejar la secessió de Catalunya envers Espanya. "Hi ha qui explica que hi ha determinades formes d'insubmissió fiscal que no són del tot il·legals; a mi això em sona a rus", ha assenyalat, i ha manifestat la seva reticència tot dient que no es pot demanar als ciutadans que "incompleixin la llei".

El paper de CiU com a "lobi català" a Madrid

Vila insisteix així en la necessitat d'evitar la majoria absoluta del PP a les pròximes eleccions generals. “Només des de Catalunya es pot evitar", ha assenyalat, tenint en compte l'actual llei electoral. Ha pronosticat que Espanya serà "força monocolor" -el blau del PP- i ha destacat la importància d'obtenir "un gran resultat" des de CiU per poder ser "ponderadors" del nou govern. Només així, afegeix, podrà actuar com a "lobi català".

L'alcalde convergent, que repeteix mandat avalat per una majoria absoluta, ha considerat que CiU és l'únic que pot portar a Madrid una agenda catalana. "Em temo que per a aquest viatge els altres partits [majoritaris] no ens hi podran ajudar". I és que considera que el PP no pot perquè defensa un altre model d'estat, mentre que al PSC, diu Vila, "ha demostrat que són incapaços d'actuar amb independència de Madrid".

stats