Política 27/11/2015

'Second round': el cara a cara entre Iglesias i Rivera després del 'Salvados'

En el debat, presentat pel periodista d'Onda Cero Carlos Alsina, hi estaven convidats també el president del govern espanyol i candidat del PP, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no hi han anat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Madrid'Secound round'. El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el de Ciutadans, Albert Rivera, tornen a veure's les cares aquest divendres en un debat organitzat per l'associació Demos a la universitat pública de Madrid Carlos III. En el debat, presentat pel periodista d'Onda Cero Carlos Alsina, hi estaven convidats també el president del govern espanyol i candidat del PP, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que van declinar la invitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè fos visible que no s'han presentant, l'organització ha deixat dos faristols buits. La convocatòria ha estat un èxit rotund. Auditori ple, més de 1.000 persones que s'han quedat a les portes i 10.000 seguint el debat per 'streaming'. "Són ells dos els que més lamentaran no haver vingut vist l'èxit de la convocatòria", ha dit Alsina.

L'ambient torna a ser relaxat com el de 'Salvados'. L'arribada dels dos candidats ha estat com si entressin dos equips, com en un partit de futbol. Caldrà veure si aquest cop Iglesias remunta.

No hi ha cronòmetre. Alsina, en broma, ha dit que pararà Iglesias o Rivera igual que Rajoy para el seu fill: amb dos clatellots. Es pot seguir per Twitter a través del 'hashtag' #demosespana.

Entre retrets i interrupcions constants –també pels aplaudiments del públic–, els dos protagonistes han parlat d'economia, educació, política lingüística a l'Estat i, fins i tot, de terrorisme jihadista i estratègies per acollir refugiats. Aquestes són algunes de les frases més destacades del debat:

Albert Rivera

- "En educació, som partidaris de competències compartides entre l'Estat i les comunitats autònomes, però no que determinades comunitats s'aprofitin de l'educació per impulsar projectes polítics".

- "Juntament a l'espanyol i les llengües cooficials, l'anglès ha de ser incorporat com a llengua vehicular a l'escola pública [...] No enfrontem les nostes llengües, sonó patrimoni de tots els espanyols. I no les portem al debat territorial de l'enfrontament".

- "El govern espanyol ha comès un gran error vinculant jihadisme amb refugiats. Si hi ha un jihadista entre els refugiats, és el ministeri de l'Interior qui l'ha de controlar, i no sembrar el dubte entre la resta de refugiats".

- Després de demanar-li que recomani un llibre de filosofia: "Qualsevol de les obres de Kant em serveix, tot i que no n'he llegit cap en concret".

Pablo Iglesias

- "Si sóc president, m'esforçaré a aprendre català, euskera o gallec. Aquest país es mereix un president que no només parli certes llengües en la intimitat".

- "És una vergonya que hi hagi estudiants que hagin de deixar de ser-ho perquè no poden pagar les taxes universitàries. Hi ha massa universitats privades".

- "Estic d'acord amb el papa Francesc en pràcticament tot, però catequesi als centres públics, no. Una altra cosa és impartir història de la religió".

stats