Política 05/04/2016

Segon episodi del xoc institucional al Congrés: Pastor planta la comissió de Foment

No compareix per aclarir el cost de les obres de l'AVE a Barcelona. La junta de portaveus acorda convocar Rajoy a una sessió de control en dues setmanes

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El seient buit de la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, a la comissió del Congrés.

MadridSegon ministre del govern de Mariano Rajoy que es nega a comparèixer al Congrés per sotmetre's al control parlamentari. La titular de Foment en funcions, Ana Pastor, tenia hora per comparèixer aquest dimarts a les deu a la comissió de Foment de la cambra baixa per aclarir, entre d'altres, el cost de les obres de l'AVE a Barcelona, però ha decidit plantar els diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No ha esta l'única, però, en no presentar-se. El president d'Adif, Gonzalo Ferre, i la directora general d'operacions de Renfe, Berta Barrero, també han plantat als diputats. El president de la comissió, el diputat de Podem Sergio Pascual -secretari d'organització del partit fins a la destitució fulminant per part de Pablo Iglesias-, ha opinat que es tracta de fets que són "d'extrema gravetat" i que comunicaria al president del Congrés, Patxi López, que estudiï la possibilitat d'accions jurídiques.

Crida a Rajoy a una sessió de control

El primer ministre en funcions en plantar-se va ser el de Defensa, Pedro Morenés. Poc després, però, la Moncloa va canviar la seva estratègia i va accedir a que Mariano Rajoy comparegués al Congrés per explicar els consells europeus en què s'ha pres la decisió d'expulsar els resultats. Serà demà dimecres a les nou del matí. El govern espanyol, però, esgrimeix que es tracta d'una compareixença extraordinària i que no entra dins de les funcions de control de l'executiu. Tota la resta de partits opinen el contrari i demà a la tarda decidiran enviar al Tribunal Constitucional un conflicte d'atribucions.

De fet, Patxi López ha anunciat que convocaran una sessió de control al govern espanyol -quan tots els partits llancen preguntes a l'executiu- per d'aquí dues setmanes. Quedaran llavors només dues setmanes de límit per tenir un nou president a l'Estat abans de la convocatòria automàtica d'eleccions. Per al PP, l'oposició només busca fer precampanya

Tots els grups parlamentaris del Congrés menys el PP han qualificat d'"irresponsable" i de "falta de consideració" que els ciutadans "plantin" el govern en funcions i que aquest no se sotmeti al control parlamentari.

stats