Política 07/09/2011

PSOE i PP també imposen la seva reforma al Senat

El senador d'ERC Miquel Bofill comença la seva intervenció en català -fins que el president del Senat l'obliga a fer-ho en castellà- i acava cridant "Visca Catalunya lliure". Per part de CiU, Jordi Vilajoana retreu a PSOE i PP que amb la reforma de la Constitució "el cost del deute creix i les borses cauen". Joan Saura, d'ICV, diu que "milers de catalans s'han allunyat de la Constitució amb aquesta reforma i jo sóc un d'ells"

Miquel Codolar
4 min

MadridEl Senat ha aprovat la reforma constitucional amb 233 vots a favor del PP, PSOE, PSC i UPN i 3 en contra de CC i Foro Asturias. En total hi ha 264 senadors. Abans de la votació de les esmenes, que no han prosperat, han abandonat la sala un senador del BNG i tres d'ERC. Els senadors de CiU, PNB i ICV no han votat res.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ICV: "Milers de catalans s'han allunyat de la Constitució amb aquesta reforma"

L'ex conseller d'Interior Joan Saura ha advertit que "hi ha milers de catalans que amb aquesta reforma s'han allunyat de la Constitució, jo sóc un d'ells, avui estic més lluny de la Constitució que fa quinze dies". El senador d'ICV ha dit que "la crisi s'està convertint en una excusa per recentralitzar l'estat espanyol, l'Estat de les autonomies". Ha afegit que "se'ns han transferit competències sense diners" i s'ha "centrifugat el deute". Ha reblat que les autonomies "només representen el 17% del deute públic de totes les autonomies" i ha demanat als qui diuen que no es limita l'autonomia financera que es llegeixin el text de la reforma.

ERC: "Ens hem de preparar per saltar el mur de la Constitució"

Durant el debat per la reforma constitucional al Senat, el senador d'ERC Miquel Bofill ha intentat intervenir en català, però el president del Senat, Javier Rojo, s'hi ha oposat advertint-li que havia de parlar en castellà perquè així està reglamentat i els altres senadors no l'entenien. Bofill ha demanat a Rojo que el deixés tornar a començar descomptant-li el temps utilitzat, però el president del Senat s'hi ha negat. Durant la seva intervenció Bofill ha criticat que les noves tecnologies no permetin parlar en català al Senat.

Pel que fa al debat sobre la reforma constitucional, Bofill ha dit que "els catalans no hi cabem tal i com som dins l'estat espanyol perquè no som tractats amb igualtat per la Constitució Espanyola" i ha dit que per això cal "construir un estat català dins la Unió Europea". El senador ha indicat que "Catalunya no cap a la Constitució espanyola, ens hem de preparar per saltar el mur constitucional, hem de poder participar a les institucions europees amb tots els drets". Bofill ha dit que el seu grup intentarà aconseguir les firmes necessàries per impulsar un referèndum on els ciutadans puguin votar. Ha acabat la seva intervenció amb el crit "visca Catalunya lliure".

CiU: "Amb la reforma el cost del deute ha augmentat i les borses han caigut"

El portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, ha dit que el seu partit està a favor de l'estabilitat pressupostària i ha destacat que el Govern ha estalviat 2.100 milions d'euros als pressupostos del 2011 enfront dels del 2010. Ha explicat que al Parlament de Catalunya la reforma no s'aprovaria i per això ha lamentat l'absència de pluralitat de l'acord entre el PSOE i el PP. Vilajoana ha reiterat que "limitar l'autonomia financera de les autonomies va en contra de l'actual reconeixement de l'autonomia financera que apareix a la Constitució espanyola i en el fons és limitar l'autonomia política de les autonomies".

Vilajoana ha lamentat que "malgrat tot el que s'ha fet no hem aconseguit que els mercats confiin en aquest país, i el cost del deute ha augmentat i les borses han caigut. No desconfien de nosaltres per el deute públic, ja que EUA i Alemanya en tenen més respecte el PIB que nosaltres". En aquest punt, s'ha preguntat "per què desconfien de nosaltres?" i ha indicat que l'economia espanyola no creix, hi ha atur i no s'han fet reformes estructurals suficients per recuperar competitivitat. "Aquest és el problema que hem de resoldre", ha reblat, abans de manifestar que CiU no votarà una reforma que "crearà nous problemes". Vilajoana ha demanat al PSOE que "no utilitzi el nom de Roca en va", en relació a Miquel Roca.

El PSOE alerta que el referèndum retardaria la reforma i "si esperem potser no hi arribem"

Des del PP i el PSOE han defensat la reforma per fer incrementar la confiança en l'Estat i calmar els mercats. El portaveu del PP al Senat, Pio García Escudero, ha defensat que l'acord entre dos partits que "per sobre de les discrepàncies" han acordat la reforma. Ha indicat que "a ningú se li està traient autonomia" i ha afegit que la reforma referma "la igualtat de tots els espanyols". Per la seva banda, Carmela Silva, del PSOE, ha indicat que celebrar un referèndum crearia més incertesa i retardaria l'aprovació definitiva en un moment en què "necessitem enviar un missatge de confiança en la solvència de l'economia, i per això no podem esperar, perquè si esperem potser no hi arribem". Silva ha assegurat que les autonomies no en sortiran perjudicades.

El Senat aprovarà aquesta tarda, en un ple que ha començat a les quatre, la reforma de l'article 135 de la Constitució que establirà un límit a l'endeutament de l'administració estatal, les autonomies i els ajuntaments que només podrà decidir l'Estat. La segona reforma de la Constitució i la primera vertaderament important des de la seva aprovació, ara fa 23 anys, s'aprovarà amb els vots favorables del PSOE i del PP després de comptar amb l'aprovació del Congrés el divendres passat. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no ha assistit al ple del Senat perquè ha mantingut una llarga reunió amb el rei espanyol.

Ahir dimarts socialistes i populars van tornar a negar les esmenes dels altres grups parlamentaris, que es tornaran a debatre aquesta tarda. Ahir el document es va aprovar amb els vots del PSOE, PSC i PP, que van defensar la "necessitat" de la reforma. CC va votar en contra mentre CiU i PNB no van participar a la votació. Després de la votació d'avui el 10% dels diputats o senadors podran demanar la celebració d'un referèndum durant quinze dies, però és poc provable que ho facin. Si no hi ha referèndum, la reforma s'aprovarà definitivament abans del 27 de setembre, el dia que es dissoldran les corts per poder celebrar les eleccions el 20 de novembre.

stats