POLÍTICA
Política 22/03/2012

El president del Senat és partidari d'eliminar els traductors de català, gallec i basc "fins que passi la crisi"

El portaveu de CiU li recorda que el Senat ha de ser la cambra de representació territorial

Acn
2 min

MadridEl president del Senat, Pío García Escudero (PP), afirma en una entrevista a 'La Razón' que és partidari d'"estalviar-se" els traductors al català, el basc i el gallec "fins que passi la crisi", fet que a la pràctica implicaria eliminar la possibilitat de fer servir aquestes llengües al ple. Els populars preparen una reforma del Senat en aquesta direcció i Escudero afirma que les tres llengües només són cooficials "a la seva comunitat". El portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, li ha recordat que el Senat és una cambra de representació territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'entrevista, García Escudero recorda que els senadors són representants "nacionals" i "dipositaris de la sobirania de tots els espanyols, que volen sentir-nos parlar en la llengua que tots coneixen". "No té sentit que un senador català debati amb un altre en gallec al ple, i després parlin en castellà mentre prenen un cafè", diu. En tot cas el president del Senat apunta que la iniciativa per canviar aquesta situació "ha de venir dels grups parlamentaris" mitjançant un canvi de reglament, però "també tenint en compte la crisi econòmica" ha demanat "un esforç de bona voluntat de tots els grups" per tal de deixar de parlar les seves llengües "fins que no passi la crisi", de manera que "ens estalviem el cost dels traductors".

Vilajoana ha respost a les seves paraules recordant que per CiU els acords sobre les llengües que recull el reglament del Senat "no tenen marxa enrere", i ha recordat que en "una cambra alta que vol ser cambra territorial no té sentit que no s'utilitzin les llengües dels territoris que vol representar". En segon lloc, l'expresident de la Generalitat i portaveu de l'Entesa, José Montilla, ha assegurat que ara per ara "no hi ha cap debat" obert al Senat sobre l'ús de les llengües perquè cap formació, tampoc el PP, ha presentat de moment una iniciativa en aquesta direcció. "Per nosaltres no hi ha cap debat ni hi pensem entrar", ha dit.

stats