CRISI AL PODER JUDICIAL
Política 14/06/2012

S'estreny el setge per fer fora Dívar abans de dissabte

La pressió per fer dimitir el president del Poder Judicial, Carlos Dívar, s'accentua. Els vocals progressistes van forçar ahir un ple urgent després que el Suprem rebutgés la querella pels viatges a Marbella.

Marc Colomer
2 min
S'estreny el setge per fer fora Dívar abans de dissabte

BARCELONA.El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, té les hores comptades al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges. El setge per forçar-lo a dimitir s'estrenyia ahir per moments, especialment després que el ple del Suprem rebutgés, amb quatre vots particulars discrepants davant 11 de favorables, tramitar la querella interposada per l'associació d'advocats Preeminencia del Derecho contra Dívar per les despeses dels seus viatges a Marbella en cap de setmana que va pagar amb càrrec al pressupost públic. Els magistrats del Suprem van concloure, en línia amb la Fiscalia, que no hi ha indicis suficients de delicte per investigar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a aquestes altures i en un context com l'actual, la qüestió ja no és tant jurídica com d'imatge, perquè està en joc el prestigi de la institució que presideix. I la decisió de la sala penal del Suprem va desfermar una autèntica guerra oberta entre els membres del Consell del Poder Judicial.

Ple urgent

En conèixer-se el resultat de la votació del ple del Suprem, cinc vocals progressistes del CGPJ van registrar una sol·licitud de celebració urgent del ple del Poder Judicial per debatre sobre la cada cop més inevitable dimissió del seu president. La iniciativa la va liderar el vocal José Manuel Gómez Benítez, que va denunciar Dívar davant la fiscalia pels viatges a Marbella pagats amb diner públic. El van seguir Margarita Robles, Inmaculada Montalbán, Félix Azón i Carles Cruz. Basant-se en el reglament de CGPJ, el ple s'ha de convocar abans de 72 hores, és a dir, abans de dissabte. Així, dissabte com a molt tard, s'ha d'haver tornat a debatre sobre la dimissió del president del govern dels jutges.

El cert és que el ple del CGPJ ja va debatre i rebutjar a finals de maig la dimissió de Dívar quan va esclatar el cas, però en aquest temps els esdeveniments no han fet més que empitjorar la imatge de la institució judicial arran de la polèmica dels viatges. De fet, que el PP acabés acceptant, malgrat resistir-s'hi, la compareixença de Dívar al Congrés exigida per IU per donar explicacions dels viatges n'és una clara evidència.

Celebració tacada

Amb la petició de convocatòria de ple urgent, els vocals progressistes del Poder Judicial aconseguien frustrar les intencions de Dívar, que havia convocat per al 21 de juny el ple per debatre la "situació" de la institució. D'aquesta manera s'assegurava que el debat sobre la seva dimissió no es fes dies abans de l'acte de celebració, dilluns, del bicentenari del Tribunal Suprem espanyol, en què ha convocat a la flor i la nata de l'Estat, entre ells els reis.

Ahir Gómez Benítez ja va fer una crida als vocals del CGPJ perquè facilitin el cessament de Dívar per "responsabilitat" i en defensa de l'ètica. També el president de la progressista Asociación de Jueces para la Democracia, Joaquim Bosch, va exigir ahir en declaracions a Efe la dimissió del president del Poder Judicial i del Suprem espanyol com a mesura regenerativa necessària. A Carlos Dívar li queden poques sortides més enllà de la dimissió.

stats