Política 01/10/2017

El Síndic de Greuges investiga qui ha donat l'ordre de carregar davant els col·legis electorals

Ribó també investigarà l'agressió a Marta Torrejillas, a qui li han trencat els dits

Gerard Pruna
2 min
El Síndic de Greuges exigeix a l'Estat aturar les accions violentes contra els votants

BarcelonaEl Síndic de Greuges ja investiga qui ha donat l'ordre a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de carregar contra les persones que eren davant dels col·legis electorals. En roda de premsa des del Centre Internacional de Premsa, Rafel Ribó ha recordat que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava tancar els col·legis ordenava que s'actués "sense alterar la normal convivència ciutadana", un punt que, entén, no s'ha produït.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, Ribó ha explicat que ja investiga per què s'han produït càrregues quan a les portes dels col·legis no hi havia cap aldarull. "El Síndic vol investigar qui ha sigut el comandament que ha ordenat les càrregues i quines ordres concretes ha tingut per fer aquestes càrregues", ha afirmat Ribó. En definitiva, el Síndic vol saber el detall de com l'ordre del TSJC passa a convertir-se en una ordre a la policia que es carregui per tal de buscar un "responsable polític i, si cal, judicial".

A més, Ribó també investiga l'"agressió amb violència, ferida als dits de les mans i tractament agressiu sexual" a Marta Torrejillas, que ha denunciat que en l'operació a l'Institut Pau Claris de Barcelona agents de la Policia Nacional li han trencat tots els dits d'una mà.

Ribó també ha explicat que està intentant dilucidar amb el ministeri de l'Interior el motiu dels tres detinguts que el mateix ministeri ha anunciat avui, i que també investigarà l'ús de pilotes de goma -armament prohibit a Catalunya-, que ha causat dos ferits. A més, ha afirmat que s'investigarà qui es fa responsable dels nombrosos desperfectes que hi ha en diversos centres.

El Síndic s'ha acomiadat rememorant una vivència personal, i ha afirmat que des que ell i altres companys van ser agredits en els últims compassos del franquisme quan demanaven l'amnistia dels presos no havia "vist res similar fins al dia d'avui" a Catalunya.

Al mati, Ribó havia reclamat a l'Estat que aturés les accions violentes contra els votants que hi ha davant dels col·legis electorals, que frenés l'ús de mitjans desproporcionats i que suspengués les activitats que podien vulnerar els drets humans. Ribó ha explicat també al matí que s'ha posat en contacte amb el Govern i que ha intentat fer el mateix amb el Congrés de Diputats. A més, ja ha parlat amb el defensor del poble a l'Estat, Francisco Fernández Marugán, i amb el vicepresident dels 'ombudsmen' europeus, als quals ha traslladat la situació.

Ribó ha recordat que tothom que ho necessiti es pot adreçar durant tot el dia d'avui al Síndic per presentar "consultes o queixes sobre possibles limitacions de drets", una actuació a la qual ha sumat la decisió d'elaborar d'ofici un informe per analitzar a l'acte els diferents successos a Catalunya.

stats