01/09/2015

Sobirania o tercera via? Els empresaris sí que es mullen

3 min
El 2014 la Pimec va organitzar l’acte Diguem prou per protestar contra el “maltractament” a les pimes. Tot i no ser un acte polític, la trobada va acabar amb crits -majoritaris, però no unànimes- d’independència.

Barcelona“Preguntin a les seves empreses, les que creen riquesa i llocs de treball, per aquesta desconnexió [amb Espanya]”. Aquesta era la petició que feia l’expresident Felipe González en un article publicat diumenge. No és l’únic que ho demana. Fa temps que fora de Catalunya se senten moltes veus reclamant als empresaris que aixequin la veu, que no s’amaguin. En realitat, n’hi ha molts que no ho fan. Molts empresaris catalans s’han posicionat a favor o en contra del procés sobiranista i/o de la independència. Segurament on menys opinions s’han sentit és entre les grans empreses, que són les que estan en una posició més incòmoda perquè tenen una presència important tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. En l’únic element en què coincideixen tots és en el rebuig a la situació actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Íbex-35

El Sabadell s’hi oposa, però Grifols va donar suport a Mas

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha sigut l’únic gran banquer català que s’ha posicionat en contra de la independència i, en qualsevol cas, considera que no es produirà perquè “hi haurà un acord en un moment o altre”. El principal banc català, CaixaBank, no s’ha posicionat mai obertament sobre la qüestió, si bé ha expressat el seu desig que els governs de Catalunya i Espanya arribin a un “gran acord”.

Entre les cinc empreses de l’Íbex-35, l’única que ha donat suport obertament al camí iniciat pel president Artur Mas ha sigut la farmacèutica Grifols. “Tiri endavant. No s’arronsi”, li va dir Víctor Grífols a Mas quan faltaven pocs mesos per a la consulta del 9-N. Una altra empresa de l’Íbex, Abertis, està presidida per Salvador Alemany, que és president del Carec (el consell assessor de la Generalitat en economia) i en el seu moment va dir que la independència és viable econòmicament.

Patronals

Suport gairebé unànime a la decisió que prenguin els ciutadans

Entre les patronals i cambres de comerç, el debat ha sigut més públic i intens, donada la seva funció de representació i de presència pública. La principal patronal catalana, Foment del Treball, està en contra de la independència i del dret a decidir. De fet, va ser l’única gran organització empresarial que no va signar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir en considerar-lo “una plataforma d’acció política, l’activitat de la qual s’allunya de les funcions de Foment”. Amb tot, el seu president, Joaquim Gay de Montellà, sovint parla obertament de política. La seva postura és a favor d’un pacte fiscal, que ha demanat amb vehemència tant a Catalunya com a Madrid.

La resta de patronals i cambres de comerç sí que estan a favor del dret a decidir. La Cambra de Comerç de Barcelona, la Pimec, Cecot i la Confederació de Comerç de Catalunya, entre d’altres, van signar el 2014 el Manifest del Far, que aquesta setmana tornaran a presentar. També el van avalar altres organitzacions empresarials, com FemCat i l’Amec, que agrupa empreses exportadores. “L’objectiu del manifest és molt senzill: considerem que els catalans som un poble madur i que les urnes no s’equivoquen”, explicava ahir a l’ARA un dels promotors del manifest. “Som gent d’ordre, però el poble és madur: sabem el que ens juguem”.

El Cercle d’Economia, que no és una patronal però és una organització empresarial que sempre ha participat molt en el debat polític, també s’ha posicionat: la seva postura és a favor del “diàleg”. El seu president, Antón Costas, aposta per un blindatge de competències.

Noves organitzacions

Neixen organitzacions de petits empresaris a favor i en contra

Durant l’últim any petits empresaris que no participen en els fòrums habituals s’han agrupat al voltant de dues noves organitzacions: Creiem en Catalunya, que està a favor de la independència i va néixer l’octubre passat, i Empresaris de Catalunya, fundada per explicar “les conseqüències negatives del procés”.

stats