Política 04/09/2014

Societat Civil Catalana vol fer una Diada de "reconciliació" enfront la "bel·licista" del govern

L'entitat contrària a la independència de Catalunya reunirà descendents de Rafael Casanova, l'arxiduc Carles i el primer comandant dels Mossos en un acte que no volen comparar amb la V

Efe
3 min
Els representants de Societat Civil Catalana, aquest dijous a la roda de premsa / SCC

BarcelonaL'entitat espanyolista Societat Civil Catalana vol fer de la Diada de l'11 de setembre una celebració de "reconciliació" davant la "bel·licista" del Govern, i per això a més de la manifestació de l'11 de setembre a Tarragona, reunirà el dia abans descendents de protagonistes de la Guerra de Successió davant la tomba de Rafael Casanova.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramón Bosch, i els vicepresidents Susana Beltrán i Joaquim Coll han presentat aquest dijous al col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, el programa dels actes de la Diada que prepara aquesta associació, contrària a la independència catalana.

Els actes principals es duran a terme en la tarda de l'11-S a Tarragona, sota el lema "Recuperem el seny, recuperem la senyera", amb una manifestació que arrencarà a les 18.30 hores de la Rambla Vella fins a l'Amfiteatre, amb una 'senyera' de cinquanta metres. Després de desplegar la 'senyera' a l'amfiteatre, l'acció es traslladarà a un altre escenari pròxim a aquest lloc, on tindran lloc espectacles artístics i musicals, fins a aproximadament les 20.00 hores, quan hi haurà més intervencions de membres de SCC. Cap al tard, es projectaran en les parets del Circ Romà unes imatges en 3D on es farà un "recorregut per la història de Catalunya", amenitzat amb focs artificials.

Reuniran descendents de Rafael Casanova i l'arxiduc Carles

Però no tots els actes se cenyiran a la Diada, sinó que el dia anterior, el 10 de setembre a primera hora, davant de la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), reuniran diversos descendents de la Guerra de Successió de fa tres segles.

"Serà un acte de reconciliació entre els bàndols enfrontats, a través de la presència d'aquestes famílies i davant les restes mortals de Casanova", ha explicat Bosch, que l'ha "contraposat" a l'acte "bel·licista" i "profundament desafortunat" que durà a terme el Govern, amb el president Artur Mas al capdavant, al Fossar de les Moreres de Barcelona aquell mateix dia 10 a la tarda.

Així, Societat Civil reunirà Lluís Maria Gonzaga de Casanova-Cárdenas i Barón, Monika d'Habsburgo-Lorena i Carles de Veciana i Batlle, descendents respectivament de Rafael Casanova, de l'Arxiduc Carles i de Pere Antoni Veciana, que va ser "primer comandant en cap dels Mossos d'Esquadra, que va lluitar en el bàndol borbònic", ha relatat Coll. Un acte "petit", però "ple de simbolisme, a favor de la unitat i la concòrdia, especialment necessari en un moment en què des de la Generalitat es promou una celebració que alimenta un relat mític, romàntic i simplificat, que busca excitar, exaltar, dividir entre bons i mals catalans", ha apuntat Coll.

Segons el seu parer, "si alguna lliçó se'n pot extreure" és que "l'aposta austracista va ser tan equivocada com innecessària, igual que passa amb el pla secessionista actual, posat en marxa per l'oportunisme i els errors estratègics de Mas". "Ens van ficar en un cul-de-sac fa tres segles i avui està passant el mateix", ha dit.

Eviten comparar-se amb la V

D'altra banda, SCC ha deixat clar que no es vol "comparar amb ningú", en referència a la manifestació sobiranista a Barcelona, ja que "no és una competència" i els actes d'aquesta plataforma pretenen ser "més simbòlics que massius", ha afegit Bosch.

Ha assegurat que hi ha molta gent i càrrecs públics a Catalunya que, malgrat donar-hi suport, encara "no estan preparats per sortir al carrer", i ha alertat de la "frustració que s'instal·larà a Catalunya" quan la consulta del 9 de novembre no se celebri.

"El 9-N és un teatre i estem vivint una comèdia que acabarà aquest dia, amb la frustració de molta gent de bona fe que s'ha cregut el missatge independentista. Serà una tragèdia emocional", ha lamentat Bosch.

stats