Política 23/04/2014

Societat Civil Catalana: presentació el dia de Sant Jordi i 15 actes de "mobilització" antisobiranista a punt

Dirigents i militants del PPC, C's, PSC i Vox es deixen veure a l'acte per reclamar "una Catalunya oberta en una Espanya de tots"

Acn
4 min
José Rosinyol, president de l'entitat, durant la presentació de Societat Civil Catalana / ACN

BarcelonaEl Teatre Victòria s'ha quedat petit per acollir les més de 1.300 persones que han assistit a l'acte de presentació de Societat Civil Catalana. L'entitat neix amb la intenció de "mobilitzar" tots aquells catalans contraris al sobiranisme, la consulta i el procés nacional. Tot i quedar al marge dels partits polítics, a l'acte s'han vist dirigents i militants del PPC, C's, el PSC i Vox, que s'han afegit a la crida per a "una Catalunya oberta en una Espanya de tots". Josep Ramon Bosch, un dels impulsors, ha detallat a l'ACN que Societat Civil Catalana prepara una gran manifestació antiindependentista a Tarragona per a l'Onze de Setembre, un acte festiu per Sant Joan, i una quinzena d'actes més fins al 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Societat Civil Catalana crida als catalans no sobiranistes a mobilitzar-se "sense por", sortir al carrer contra la independència, i lluir amb orgull que hi ha molts ciutadans "orgullosos de sentir-se catalans i espanyols". Amb aquesta proclama, l'entitat s'ha presentat oficialment aquest dimecres al Teatre Victòria de Barcelona. L'acte ha desbordat les previsions i o n'hi ha hagut prou amb les 1.200 butaques per acollir tots els assistents.

Abans de l'acte, Josep Ramon Bosch, impulsor de Societat Civil Catalana des dels seus inicis, explicava en declaracions a l'ACN que l'entitat pretén "donar visibilitat a la majoria de catalans que no estem pel procés de ruptura d'Espanya ni de Catalunya, i volem evitar-ho". "Volem mobilitzar la gent, que surti al carrer, de forma festiva, amb un somriure d'orella a orella, en català", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha detallat que l'entitat ja prepara "quinze actes públics que estan previstos en el nostre full de ruta fins al 2015". Un acte festiu al voltant de Sant Joan i una gran manifestació a Tarragona per a l'Onze de Setembre seran les dues principals cites en els propers mesos.

A més, l'entitat planifica fer també actes públics a la resta de l'Estat. "Volem explicar als catalans que no ens convé la independència, però també volem explicar a la resta d'espanyols que tenim una llengua que s'ha de respectar i que tenim una cultura dins una nació que és Espanya", ha concretat Bosch.

El caire polític transversal de l'entitat, la manca d'identificació clara amb unes sigles i la voluntat de ser "societat civil" recorda al naixement de l'ACN però amb un marcat sentiment antiindependentista. Els seus impulsors, però, rebutgen la idea de ser "el contrapunt" de l'entitat liderada per Carme Forcadell. "Des d'àmbits independentistes es pot percebre així, però no tenim aquesta percepció. L'ANC té un full de ruta que és la ruptura i nosaltres estem per la legalitat. És una mica diferent. No volem, en tot cas, entrar en debats i polèmiques amb l'ANC", ha explicat Bosch.

Vídeos, poemes i ganes d'engrescar

L'acte de presentació ha començat donant la benvinguda als assistents i impulsors de l'entitat. Després, dos membres han llegit poemes amb referències a la unitat i la concòrdia. Un vídeo amb testimonis de ciutadans catalans parlant en català i castellà, dient que se senten catalans i espanyols, que la independència és un sense sentit i un greu error, i fent proclames en favor de la mobilització per donar visibilitat als que no volen la independència, ha engescat els assistents, que han aplaudit amb fervor la projecció.

Amb el lema "per una Catalunya oberta en una espanya de tots. Mobilitza't, mou-te amb nosaltres", s'ha donat per tancat el vídeo i ha començat a parlar José Rosinyol, president de la Junta provisional de l'entitat. Rosinyol ha explicat que més de 8.000 persones ja han signat el manifest de Societat Civil Catalana, i ha assegurat que "és un orgull veure que la gent es mobilitza per una societat que inclogui tothom". "Ningú pot pretendre que ens sentim estrangers en la nostra pròpia terra", ha dit, tot afegint que l'entitat "mai farà política, mai direm als partits el que han de fer o han de dir; però estarà molt vigilant perquè ningú instrumentalitzi la democràcia i les institucions, que són de tots".

Després, tres membres han llegit en català, castellà i aranès el manifest fundacional de Societat Civil Catalana. Els aplaudiments s'han succeït repetidament, i la lectura ha acabat amb crits, en castellà de "No nos engañan, Catalunya es España", la mateixa proclama escoltada en altres actes, protestes i fins i tot accions violentes antiindependentistes.

Joaquim Coll, José Domingo i Josep Ramon Bosch, els tres principals impulsors de l'entitat, han estat els següents a agafar la paraula, i han cridat a la "mobilització per evidenciar que som molts els que volem evitar la il·legalitat, la desfeta i la ràbia" i que "no estem disposats a renunciar a participar en la vida econòmica, política, cultural i fins i tot esportiva d'Espanya". "Seguirem anomenant compatriotes la resta dels espanyols", ha dit Domingo. Coll, per part seva, ha estat fortament aplaudit quan ha dit que "volem que la consulta sigui innecessària, perquè és estúpid votar si un es tira per la finestra".

PPC, C's, PSC, UPyD i VOX

Tot i que els partits contraris al sobiranisme havien pactat no enviar cap primera espasa de les seves direccions a l'acte, la presentació de Societat Civil Catalana ha comptat amb cares conegudes, segones files, dirigents i militants del PPC, el PSC, C's, Vox i UPyD. Gent com Joan Rangel (PSC); Carmen de Rivera, Matías Alonso o Carina Mejías (C's); Andrea Levy i Maria Ángeles Esteller (PPC); Ramón de Veciana (UPyD); i Santiago Abascal (Vox), han segut a les primeres fileres del teatre.

stats